Organizátori antifašistického pochodu vyzývajú na rozpustenie Kotlebovej strany

Organizátori antifašistického pochodu vyzývajú na rozpustenie Kotlebovej strany Foto: ILP

Včera večer sa v Bratislave uskutočnil protifašistický pochod, ktorého sa zúčastnilo viac ako 5000 ľudí a tisícky ďalších mu vyjadrili podporu na sociálnych sieťach.

 

 

Z úst organizátorov antifašistického pochodu zaznelo, že hodlajú proti strane Kotleba-ĽSNS podniknúť aj všetky dostupné demokratické a právne kroky. Dnes preto doručili generálnemu prokurátorovi list, v ktorom žiadajú, aby využil svoju právomoc a podal podnet na rozpustenie kotlebovej strany na Najvyšší súd. Podľa ich názoru je toto zoskupenie de facto identické so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s Ústavou v roku 2006. Zároveň odštartovali na webe ludskeprava.sk možnosť obrátiť sa na generálneho prokurátora aj pre verejnosť.

Odporúčame aj: RTVS odvysiela naživo diskusiu o extrémizme, bez Kotlebu

„Napriek tomu, že kotlebovci sa v sobotu dostali do parlamentu formálne demokraticky, nie je to demokratická strana, oklamali voličov. ĽSNS je morálnym nasledovníkom a obdivovateľom zločineckého vojnového Slovakštátu, ktorý zavraždil 60 000 ľudí kvôli svojej zvrátenej ideológii. Vzhľadom na to žiadame kompetentné orgány, aby konali. Je škoda, že nezasiahli už dávno, keď na to aktivisti opakovane upozorňovali. Veríme však, že zlyhanie ostatných ochranných mechanizmov demokratického a právneho charakteru nášho štátu ich zobudí," vyhlásil organizátor včerajšieho pochodu Matej Ivančik z Inštitútu ľudských práv.

Jeho kolegyňa Alena Krempaská dodala: „Právnici a právničky, ktorí pre nás pracujú na dobrovoľníckej báze, zhromažďujú konkrétne výroky a príklady protiústavnej činnosti tejto strany a jej predstaviteľov. Po sobote sa nám dokonca ozvali so záujmom pomôcť i ďalší, no v prvom rade si myslím, že by mali konať slovenské orgány zodpovedné za ochranu ústavnosti Slovenskej republiky. Aj preto sme na web ludskeprava.sk umiestnili formulár, prostredníctvom ktorého sa verejnosť môže obrátiť na generálneho prokurátora a takto upozorniť na vážnosť a neodkladnosť vzniknutej situácie."