Víťaz súťaže internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií je známy

Najúspešnejším vysokoškolským internátnym rozhlasovým štúdiom na súťaži Rádiorallye 2016 sa stalo ŠtuRKo Košice.

 

 

Študentský rozhlas Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach získal titul IRŠ roka prvý raz v svojej histórii. Výsledok vyplynul z hodnotenia poroty 12. ročníka medzinárodnej súťažnej prehliadky tvorby a vysielania internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií RÁDIORALLYE 2016 v Českých Budějoviciach. Za najúspešnejšiu samostatnú nahrávku porota vyhodnotila živé vysielanie Rádia PaF z Prešovskej univerzity pod názvom Retroparáda - hity našich mám a starých mám, ktoré však nestarnú a radi si na ne „zatrsáme" aj dnes. Zvukovo najzaujímavejšie nahrávky postupujú na európsku súťaž fonoamatérov CIMES 2016 na jeseň vo Švajčiarsku.

Podujatie cez víkend zorganizovali Asociácia členov a sympatizantov IRŠ a Rádio K2 Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska a Slovenskou spoločnosťou elektronikov. Asi 120 mladých ľudí z vysokoškolských internátnych rozhlasových štúdií (IRŠ) a univerzitných rádií nominovali do súťaže spolu 160 nahrávok v desiatich kategóriách vrátane živého vysielania. Nahrávky si spoločne vzájomne počúvali a hodnotili, spolu to bolo skoro 9 hodín čistého času rozhlasovej produkcie. Okrem slovenských IRŠ (TLIS Bratislava, Aetter Trnava, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ Ružomberok, ŠtuRKo Košice, RÁDIO 9 Košice a Rádio PaF Prešov) sa aktívne na súťaži zúčastnili dve univerzitné rádia z Českej republiky: hostiteľské Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Rádio R z Masarykovej univerzity Brno. Oba kolektívy získali v slovenskej konkurenčnej „presile" 7 ocenení v rôznych kategóriách.

V odbornej porote rozhlasovú tvorbu amatérov hodnotili aj profesionáli: manažér Zelenej vlny RTVS Ľuboš Kasala (zakladateľ súťaže), redaktor a moderátor RTVS Banská Bystrica Ladislav Eliaš a zvukový majster Jakub Gabriel. Svoje profesionálne hodnotenie prezentovala aj redaktorka Rádia Košice Ivana Bajerová. Cenné rady mladým rozhlasovým tvorcom ochotne dával slovesný režisér Centra výroby Českého rozhlasu v Tvorivej skupine České Budějovice Lubomír Koníř: „Radiorallye 2016 mi ponúkla byť svedkom tvorivých výkonov mladých ľudí z akademickej pôdy. S ohľadom na ich pochopiteľnú minimálnu skúsenosť s rozhlasovým prostredím a žánrom ako aj na technicko-technologické limity jednoznačne oceňujem obdivuhodnú kreativitu, energiu a nasadenie jednotlivých tvorivých kolektívov. Mnohé pripravené a prezentované príspevky spĺňali aj prísne profesionálne kritériá," uzavrel rozhlasový režisér Lubomír Koníř.

Súťaž Rádiorallye nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia IRŠiek pod názvom „Amatérsky zvukový záznam", ktoré v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia organizoval niekdajší Slovenský klub audiovízie v gescii Národného osvetového centra a Slovenského rozhlasu v Bratislave. Ďalší už 13. ročník Rádiorallye 2017 na budúci rok pripraví Rozhlasové štúdio Žilinskej univerzity RAPEŠ.