4 centy k 4 centom: Volaním a SMS-kovaním štvorkári vyzbierali 3086,68 eura pre autistické deti

4 centy k 4 centom: Volaním a SMS-kovaním štvorkári vyzbierali 3086,68 eura pre autistické deti

Rodina Frišlovičových je o hodný kus bližšie k svojmu snu postaviť krytú jazdiareň na hipoterapiu pre deti trpiace autizmom. V najbližších dňoch na ich účet pribudne 3086,68 eur od štvrtého mobilného operátora.

4ka počas Svetového dňa povedomia o autizme, ktorý bol túto sobotu (2. 4. 2016), venovala za každý uskutočnený hovor vo svojej sieti a zaslanú SMS 4 centy na výzvu rodiny Frišlovičových na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk.

„Naši zákazníci v sobotu uskutočnili v našej sieti celkovo 40 830 hovorov a poslali 36 337 SMS. Sme radi, že sme mohli prispieť na ďalšiu peknú vec a zároveň sme vďační aj našim zákazníkom, ktorí sa svojou komunikáciou zapojili do tejto charitatívnej aktivity," povedal výkonný riaditeľ SWAN Mobile, a. s., Martin Mosný.

Rozhodnutie venovať sa hipoterapii v hlavách Frišlovičovcov vzniklo po tom, keď zistili, že jazda na koni pomáha ich synovi, dnes už osemročnému Marekovi. Narodil sa ako zdravý chlapček, no keď mal sedem týždňov, náhle prestal dýchať. Lekári rodičom povedali, že prekonal Syndróm náhleho úmrtia dieťaťa. Až neskôr zistili, že pravda je úplne iná. Ich syn je autista a má ďalších 13 závažných diagnóz, medzi ktorými sú napríklad obštrukcia pľúc, zlyhávanie termoregulácie, chýbajúce mazové a potné žľazy, jeho telo neprodukuje slzy, má problémy s kĺbmi, motorikou a trpí skoliózou. Keď mal tri roky, oživovali ho 47-krát. Marek nemôže podstúpiť žiadnu operáciu, pretože jeho pľúca by narkózu nezvládli.

Marekovi rodičia Frišlovičoví sa rozhodli chlapcovi kúpiť koníka, ktorého požičiavajú aj ďalším deťom, ktoré trpia podobnými diagnózami. Práve jazda na koni veľmi pomáha deťom trpiacim autizmom. Hipoterapia napríklad napomáha správnemu držaniu tela a má ďalšie pozitívne účinky. Krytá jazdiareň im umožní, že budú môcť cvičiť, aj keď bude nepriaznivé počasie.

Štvrtý mobilný operátor už dlhodobo spolupracuje s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk. Nedávno spoločne pomohli niekoľkým rodinám v núdzi, ktorým 4ka venovala výťažok z predaja zaujímavých telefónnych čísel.