BIRDIE v SND: Ponorte sa do hĺbky svojich emócií

BIRDIE v SND: Ponorte sa do hĺbky svojich emócií Foto: SND

„Pál Frenák vždy nanovo uchvacuje svoje publikum, ktoré je následne transportované do špeciálneho, fascinujúceho prostredia, bohato sýteného pocitmi a obklopeného tanečníkmi, ktorí sú obdivuhodní v každom zmysle tohto slova. (Le Figaro)

V roku 1982 natočila dvojica režisérov a fotografov Raymond Depardon a Sophie Ristelhueber dokumentárny film s názvom San Clemente, ktorého dejiskom bola benátska psychiatria a centrálnou témou vzťahy medzi lekármi, pacientmi a ich rodinou. O niekoľko rokov neskôr napísal americký spisovateľ William Wharton novelu s názvom Birdie. Inovatívne až hypnotické dielo o priateľstve a rodine, láske a vojne a v neposlednom rade o šialenstve a kráse sa stalo inšpiráciou pre režiséra Alana Parkera, ktorý natočil film s názvom Birdy. No a práve tieto tri diela sa stali základným kameňom a podnetom k vytvoreniu tanečnej drámy z dielne Pála Frenáka, maďarského choreografa, ktorý svoju medzinárodne uznávanú spoločnosť Compagnie Pál Frenák založil v Paríži v roku 1989.

Dynamická a vizuálna podmanivosť Frenákových diel je výsledkom symbiózy klasických a moderných tanečných techník, ktoré zaradili tento súbor na špičku európskeho tanečného sveta. Unikátny štýl, mimika, znaková reč a nelimitované pohyby tela reflektujú niekoľko tanečných štýlov, ktoré pracujú v dokonalej koexistencii s prvkami súčasného cirkusového umenia, módy, divadla a hudby.

Výnimočnosť Frenákových diel spočíva v jeho vnímavosti voči mimike a gestám a všetkým ostatným vyjadreniam obsahu diela za pomoci ľudského tela. Stal sa tanečným majstrom využívajúcim netradičné polohy tela, tvary scény či javiskových priestorov. Jeho práca je hlboko inšpirovaná veľkými osobnosťami svetového filmu, akými bol napríklad kontroverzný režisér Pier Paolo Pasolini, alebo filozofmi ako Francis Bacon či Gilles Deleuze. Dielo Birdie je toho dôkazom, keďže rozoberá nielen zdanlivo jednoduchý príbeh nerozlučného priateľstva na pozadí depresívnych skúseností z vojny a psychiatrie, ale výrazne smeruje až do emocionálnych hĺbok, definujúcich hranicu medzi snom a realitou.

Frenákove esteticky a pohybovo náročné tanečné vízie dopĺňa akustická atmosférická hudba vytvorená mladým a talentovaným berlínskym skladateľom Normanom Levym, ktorý kombinuje elektroakustickú hudbu s dielami J. S. Bacha. Tešiť sa môžete aj na živé predvedenie v podaní čelistu Endreho Kerésza.

Pozývame vás na strhujúcu tanečnú drámu plnú nečakaných momentov a emocionálnych hĺbok už 24. 5. 2016 o 19.00 hod. v historickej budove SND.

Predstavenie uvádzame v rámci festivalu Eurokontext.sk 2016.

Zaujímavosti
- Inšpiráciou k vytvoreniu choreografie založenej na posunkovej reči boli Frenákovi rodičia, ktorí boli čiastočne hluchonemí.
- Vo Whartonovom filme Birdy si zahral aj ešte vtedy úplne neznámy herec Nicolas Cage.
- Film San Clemente si môžete pozrieť tu: