Compañía Antonio Gades v SND: Vášeň, zrada, smrť a flamenco

Compañía Antonio Gades v SND: Vášeň, zrada, smrť a flamenco Foto: SND

„Tancovať som začal od hladu, moje povolanie prišlo až neskôr..." (Antonio Gades)


Antonio Gades – jedna z najväčších osobností španielskej choreografie. Umelec, ktorý sa do sŕdc tanečného sveta zapísal svojou genialitou, bol mužom silných morálnych princípov, veľkej tvrdohlavosti a neobyčajného zmyslu pre disciplínu.
Jeho tanečná spoločnosť Compañía Antonio Gades, pochádzajúca z horúceho Španielska, prichádza na festival Eurokontext.sk 2016 s pôvodnými inscenáciami Krvavá svadba a Suita Flamenca.

Gades vyrastal v období, keď sa svet zmietal vo vojne a v hlade. Jeho bojovnosť a vytrvalosť sa prejavili už v ranom detstve. Vo svojich jedenástich rokoch sa začal venovať hodinám boxu, tanca a tiež nebezpečnému koníčku – koride, čiže býčím zápasom. Nestačilo mu však štúdium bez praxe, a tak vo veľmi mladom veku začal tancovať v baroch za pár pesos. To sa mu stalo osudným, keďže ho počas jedného z týchto predstavení objavila Pilar Lopéz, ktorá v tom čase viedla jednu z najvýznamnejších tanečných spoločností v Španielsku. Lopéz prinútila Gadesa, aby sa okamžite vzdal koridy. Sám Gades na túto chvíľu veľmi rád spomínal.

„... povedala mi: Možno z teba bude skvelý toreador, ale ja viem, že z teba môže byť skvelý tanečník. A ak ťa prebodne býk, nebudeš ani jedno, ani druhé."

Po roku sa stal vedúcim tanečníkom jej spoločnosti a zostal s ňou dlhých deväť rokov, počas ktorých sa koncentroval hlavne na španielsku tanečnú klasiku. I napriek tomu, že jeho detailnosť, tvrdohlavosť a samostatnosť boli značkou jeho celoživotnej práce, nikdy sa nestaval do roly konkurencie. Jeho cieľom bolo byť lepším, než je a práve prostredníctvom tohto prístupu k práci, vylúčením nezdravých konkurenčných snáh a horlivosti v sebavzdelávaní dospel k jedinečnému tanečnému štýlu, ktorý sa stal jediným svojho druhu a spôsobil revolúciu v ponímaní tradičných španielskych tanečných foriem. Originálny tanečný štýl, ktorý je fúziou klasického baletu a flamenca, ho vyniesol na vrchol kariéry napriek tomu, že jeho súčasníci na neho spomínajú ako na človeka, ktorý si nechcel dať poradiť.

Slávne filmy režiséra Carlosa Sauru – Bodas de Sangre (Krvavá svadba), Carmen a El Amor Brujo, ktoré predstavujú vrchol Gadesovej kariéry, vytvorili výrazný predel medzi modernými pohybovými inováciami a starými tradíciami. Tanečný revolucionár a velikán moderného flamenca, magnetický tanečník a divadelný režisér, ktorý si získal medzinárodný úspech, založil mesiac pred svojou smrťou v roku 2004 nadáciu, ktorá má za úlohu starostlivosť o jeho umelecké dedičstvo, uvádzanie jeho pôvodných diel a medzinárodné vzdelávanie zamerané na šírenie znalosti modernej španielskej tanečnej tradície po celom svete.

Dve temperamentné inscenácie Krvavá svadba (Bodas de Sanre) a Suita Flamenca dávajú divákovi možnosť nazrieť do sveta južanskej temperamentnosti, živelných rytmov a estetiky flamenca. Krvavá svadba patrí medzi jedno z najvýznamnejších španielskych diel súčasnosti a súbor s ňou precestoval takmer celý svet. Dielo plný vášne, žiarlivosti, zrady a závanu všadeprítomnej smrti uvedie diváka do celkom nového sveta plného naturálneho vnímania, podporeného silne emocionálnou hudbou. Dielo Suita Flamenca, naopak, ponúkne sedem tanečných čísel pozostávajúcich zo skupinových tancov, sólových výstupov a z duet. V rámci inscenácie, ktorá bola v minulosti považovaná za avantgardnú, sa môžete tešiť aj na nezabudnuteľné výkony Stelly Arauzovej a Miguela Laru, rovnako ako na výkony členov Compañía Antonio Gades.

Dielo uvádzame v rámci festivalu Eurokontext.sk 2016.

V sobotu 21. mája 2016 o 19.00 hod. v historickej budove Slovenského národného divadla.
Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..