SNS nepodporuje zvýšenie koncesionárskych poplatkov

Slovenská národná strana v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie, ktoré predkladá Ministerstvo kultúry SR.

Podľa nášho názoru musí najskôr Slovenská televízia a Slovenský rozhlas (RTVS), ktoré dnes vystupujú pod nezmyselným a z hľadiska obsahu slovenčine sa priečiacim spoločným názvom, prejsť najskôr výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou.

Z nášho pohľadu verejnoprávnosť znamená principiálnu službu verejnosti v oblasti spravodajstva a publicistiky, kde sa občania SR informujú o dianí doma i vo svete, kde dostávajú rovnaký priestor reprezentanti všetkých relevantných spoločenských, politických a kultúrnych orgánov a organizácií, kde existuje vyvážené politické spravodajstvo, kde nedostávajú hlas úplne okrajové, ale "politicky korektné" skupinky a hlas verejnosti je ignorovaný. Nemôžeme pri tom opomenúť sústavne upadajúcu jazykovú kultúru redaktorov a moderátorov, ktorí zámerne ignorujú viaceré normy slovenského jazyka (najmä jeho flexívnosť, sémantiku a slovník), neadekvátne rozdeľovanie fondov na audiovizuálnu tvorbu pre jednotlivé štúdia a jej centralizáciu do Bratislavy.

Rovnako si nemyslíme, žeby hlavným obsahom novovytvoreného kanála (STV 3) mal byť šport, ale prednosť v primeranom čase by malo dostať vysielanie pre deti a mládež v slovenčine, ktoré v slovenskom audiovizuálnom priestore žalostne chýba. Z neznámych dôvodov totiž všetky medzinárodné detské kanály dostali licenciu na vysielanie v českom jazyku, hoci štát a jeho licenčné komisie by mali dbať o to, aby aj slovenské deti mohli využívať ustanovenia medzinárodnej charty práv dieťaťa. Neviem, či by s takouto politikou oné kanály uspeli napr. v pobaltských štátoch a vysielali by tam rusky!

Slovenská národná strana podporí návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov až vtedy, keď budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa príjmu opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry.