Švajčiari majstrami Európy, Slovensko v osemfinále

Švajčiari majstrami Európy, Slovensko v osemfinále ILustr.foto: RTVS

Švajčiarsko porazilo vo finále majstrovstiev Európy Island. Futbaloví fanúšikovia z krajiny helvétskeho kríža sa však ešte nemôžu tešiť, zlato by totiž získali na ekonomickom Eure 2016, ktoré pripravil analytický tím Slovenskej sporiteľne.

 

 

Medzi štyri najlepšie futbalové ekonomiky sa ešte dostalo Írsko s Českom. Slovenská ekonomika síce postúpila zo skupiny, ale v osemfinále prehrala tesne s Rakúskom.

Švajčiari ťažili na turnaji zo svojich najsilnejších zbraní – najnižšej nezamestnanosti spomedzi všetkých účastníkov a z najvyššieho HDP na obyvateľa. Vo výbornej forme je aj ich vládny dlh a táto trojkombinácia dokázala dokonale eliminovať aj ich slabú stránku, nízky rast HDP.

Island prišiel na turnaj tiež vo výbornej forme. Vo finále však doplatil na vládny dlh, ktorý hral vo výrazne horšej forme ako ich švajčiarsky protivník. Vďaka druhej najnižšej nezamestnanosti a tretiemu najvyššiemu rastu HDP dokázal Island poraziť viacero silných súperov. Napríklad v osemfinále zvíťazili aj nad smoliarom turnaja Švédskom, ktorého ekonomika patrila do top štvorky turnaja. V skupine však prehralo tesne s Írskom a tak muselo v prvej fáze vyraďovacej časti nastúpiť proti Islandu.

Do semifinále sa dostalo už spomínané Írsko, ktoré dokázalo na turnaji bodovať aj napriek priemernej nezamestnanosti a nadpriemerne vysokému vládnemu dlhu. Druhým porazeným semifinalistom bolo Česko, ktoré ťažilo z vyvážene poskladanej ekonomiky, silnej vo všetkých aspektoch hry.

Úspešný, ale smoliarsky, turnaj má za sebou Slovensko. Dokázalo síce postúpiť z druhého miesta z najvyrovnanejšej skupiny turnaja, v osemfinále však narazilo na svojich susedov z Rakúska a prehralo veľmi tesne. Ak by sa na turnaji predstavila ich nezamestnanosť v lepšej forme, dostalo by sa Slovensko do historického štvrťfinále.

Slovenská sporiteľňa je hrdým partnerom Slovenského futbalového zväzu od roku 2011.