Vyhlásenie Slovenskej komory homeopatov k prebiehajúcej reklamnej kampani

Slovenská komora homeopatov dňa 1. júna 2016 spustila v Bratislave billboardovú kampaň s tvárami známych osobností, ktorej cieľom je šírenie dobrého mena homeopatie a povedomia o jej pozitívnych účinkoch.

Popularita tejto liečebnej metódy vo svete a na Slovensku neustále narastá a v súčasnosti je druhou najrozšírenejšou a najpoužívanejšou metódou komplementárnej a alternatívnej medicíny na svete. Zrejme aj táto narastajúca popularita homeopatie medzi ľuďmi je príčinou agresívnych cielených útokov zo strany niektorých médií nielen voči homeopatii ako takej, ale aj voči známym osobnostiam, ktoré sa dobrovoľne a bez akéhokoľvek nároku na honorár, len na základe svojich vlastných pozitívnych skúseností s homeopatiou a presvedčenia rozhodli túto kampaň podporiť.

Aj keď veda ešte v súčasnosti nevie dať presnú odpoveď na to, ako homeopatia funguje, jej účinnosť bola preukázaná stovkami vedeckých štúdií. Homeopatia predstavuje efektívnu a bezpečnú liečbu v súlade s prírodou, ktorú používajú státisíce lekárov a milióny pacientov po celom svete. V niektorých krajinách je dokonca hradená zo zdravotného poistenia a je súčasťou univerzitného vzdelávania. Homeopatia existuje už vyše 200 rokov a ak by nebola účinná, jednoducho by nedokázala prežiť. Práve naopak, za svoje rýchle šírenie a veľkú popularitu vďačí nespočetnému množstvu vyliečených prípadov a spokojných vďačných pacientov. Homeopatia sa pritom nesnaží nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, ani urgentnú medicínu.

Slovenská komora homeopatov vyjadruje veľkú vďačnosť Dominike Cibuľkovej, Matejovi Liptákovi, Emme Tekelyovej, Szilárdovi Némethovi a Robovi Pappovi za nesmiernu odvahu, ktorú svojou účasťou v tejto kampani preukazujú a počas ktorej musia čeliť nielen útokom zo strany skeptikov a fanatikov, ale aj niektorých zaujatých médií. Patrí im náš úprimný obdiv nielen za odvahu čeliť osočovaniu a mediálnym útokom, ale aj za autentickosť a integritu ich osobností pri vyjadrovaní vlastného názoru a schopnosti postaviť sa za to, čomu veria.

MUDr. Vladimír Petroci

Slovenská komora homeopatov