Deň otvorených dverí slovenských archívov. Prinášame podrobnosti

Slovenské archívy pri príležitosti svojho medzinárodného dňa otvárajú brány pre širokú verejnosť.

Ministerstvo vnútra SR pozýva verejnosť na viaceré podujatia organizované v štátnych archívoch. Dňa 9. júna 1948 organizácia UNESCO založila Medzinárodnú radu archívov /International Council on Archives - ICA/. V deviaty júnový deň si teda pripomíname Medzinárodný deň archívov. Archívy na celom svete sa pri tejto príležitosti otvárajú širokej verejnosti, naše slovenské nevynímajúc.

Štátny archív v Trnave na Štefánikovej 7 sa v tomto roku po prvý raz pripája k medzinárodnej iniciatíve a vo štvrtok 9. júna 2016 od 9:00 do 17.00 pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov pozýva všetkých na Deň otvorených dverí.

Pre návštevníkov je pripravená výstava Z pokladov archívu. Nebudú chýbať ani komentované prehliadky budovy archívu o 9.00 11.00, 13.00 a 15.00. Odporúčame všetkým so záľubou v histórii vypočuť si prednášku Trnavské brány v stredoveku so začiatkom o 12.00 a 16:00. Pripravené sú zaujímavé aktivity pre malých i veľkých vrátane ukážok lukostreľby na nádvorí archívu. Skupiny návštevníkov nad 10 osôb prosíme, aby sa ohlásili vopred na tel. čísle 033/551 15 03.

Deň otvorených dverí pripravuje na štvrtok 9. júna 2016 od 9.00 do 18.00 aj Štátny archív v Banskej Bystrici, pracovisko Archív Kremnica. Pre návštevníkov je pripravená výstava Klenoty kremnického archívu, ukážky vzácnych archívnych dokumentov a kníh a výklad o histórii a činnosti archívu o 10.15, 12:30 a 15:00.

Brány pre verejnosť otvorí pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov aj pracovisko Archív v Šali Štátneho archívu v Nitre v kaštieli P. Pázmáňa 27 v Šali. Program sa bude konať vo štvrtok 9. júna 2016 od 9:00 do 16:00 a v piatok 10. júna 2016 od 8:00 do 16:00. Na obidva dni sú pripravené tvorivé dielne ako písanie brkom a gotickým písmom, pečatenie voskom, skladanie puzzle – starej mapy Európy, ďalej vedomostná súťaž o EÚ a prehliadka expozícií archívu. Archív 9. júna o 13:00 pozýva na otvorenie výstavy na tému Slovensko-integrovaná súčasť Európy a jej podoba v regiónoch Dunajská Streda, Galanta a Šaľa, ktoré sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Otvorená bude do 31. januára 2017.

Skupinové prehliadky prosím vopred telefonicky nahlásiť na čísle 031/772260.

Štátny archív v Prešove srdečne pozýva v piatok 10. Júna 2016 v čase od 9:00 do 15:00 na Deň otvorených dverí v budove archívu na ulici Slanskej 31. Návštevníkov čaká výstava archívnych dokumentov i komentovaná prehliadka archívu.
Program pre verejnosť pripravilo na piatok 10. júna 2016 od 10:00 do 18:00 aj pracovisko Archív Poprad Štátneho archívu v Prešove, konkrétne na adrese Sobotské námestie 18 v Poprade.

V sobotu 11. júna 2016 od 10.00 do 17. 00 pripravil pre záujemcov bohatý program aj Slovenský národný archív v Bratislave na Drotárskej ceste 42. Môžete sa naučiť vyrábať ručný papier, vyskúšať si mramorovanie papiera, ukážu vám, ako sa reštaurujú archívne dokumenty či historické knihy a ako prebieha digitalizácia archívneho dedičstva. Pri troche šťastia sa naučíte základy skladania origami a pripravený je rýchlokurz na tému Urob si svoju knižku.

Pochopiteľne, nebude chýbať vstup do archívneho depotu a tiež zaujímavé rozprávanie o erbových listinách a o tajomstvách knižníc. Pre návštevníkov je pripravená aj burza kníh a výstava V spoločnosti hviezd... o dejinách divadelníctva a kinematografie na Slovensku. Bližšie informácie na tel. čísle 02/67 29 82 66.

Deň otvorených dverí sa bude konať vo štvrtok 23. júna 2016 aj v pracovisku Archív Topoľčany Štátneho archívu Nitra na adrese Pod Kalváriou 2140 v čase od 9:00 do 18:00. Verejnosť sa môže tešiť na výstavu archívnych dokumentov k dejinám Gymnázia v Topoľčanoch, klenoty topoľčianskeho archívu na celoslovenskej výstave, Archív v Topoľčanoch v minulosti a súčasnosti (cyklus prednášok s audiovizuálnou prezentáciou) a komentovanú prehliadku Čo skrývajú archívne depoty?.

Skupinové prehliadky prosím vopred telefonicky nahlásiť na čísle 031/772260.