Stanovisko filmárov k navýšeniu finančných zdrojov pre RTVS

Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a nezávislí producenti združení v našich asociáciách nekomentujú strety rôznych politických subjektov, ich záujmy, ani metódy. Avšak vo chvíli, keď Minister kultúry Slovenskej republiky prehlási, že vzhľadom k vzniknutej politickej situácii zváži svoju demisiu, považujeme za dôležité prehlásiť:

Od roku 2009 Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky pod vedením ministra Mareka Maďariča začalo realizovať novú koncepciu podpory a rozvoja slovenského audiovizuálneho prostredia. Konkrétnymi štrukturálnymi a systematickými zmenami sa dosiahlo, že sa Slovenská republika začala po dlhých rokoch približovať v oblasti audiovizuálnej kultúry štandardným krajinám v Európe.

V priebehu šiestich rokov niekoľkonásobne vzrástol počet slovenských audiovizuálnych diel všetkých žánrov a druhov s kultúrnymi ambíciami. Zvýšila sa kvantita aj kvalita. Diváci sa začali vracať k pôvodnej slovenskej audiovizuálnej tvorbe - v kinách i na televíznych obrazovkách. Takmer každý rok je slovenské dielo v prvej desiatke najnavštevovanejších filmov v našich kinách a ďalšie sú uvádzané a oceňované na najprestížnejších svetových festivaloch a prehliadkach po celom svete (Cannes, Berlín, Toronto, Benátky). Je povzbudivé, že vzrastá aj počet licencii na ich uvedenie v zahraničí. Slovenské audiovizuálne umenie sa opäť stáva neoddeliteľnou súčasťou nielen európskeho, ale aj celosvetového kultúrneho dedičstva.

Základné spolufinancovanie slovenských audiovizuálnych diel z verejnoprávnych zdrojov, ktorými sú predovšetkým Audiovizuálny fond a verejnoprávna televízia, umožnilo vznik medzinárodných koprodukčných projektov a financovanie nielen z európskych, ale i súkromných zdrojov.

Sme presvedčení, že pre ďalší rozvoj pôvodnej slovenskej tvorby je potrebné zabezpečiť navýšenie finančných zdrojov pre verejnoprávnu televíziu, ktorá je dlhodobo podfinancovaná. Preto podporujeme snahy Ministra kultúry Mareka Maďariča o stabilizáciu a rozvoj tvorivého audiovizuálneho prostredia. Zvýšenie koncesionárskych poplatkov pokladáme za systémový nástroj, ktorý môže tento cieľ naplniť.

Dúfame, že sa Ministerstvu kultúry podarí pokračovať v úsilí o rozvoj slovenskej filmovej a televíznej tvorby, a že nájde pre svoje snahy širokú podporu politických elít.

Za SFTA

Marek Leščák, prezident

Za SAPA / Slovenská asociácia producentov v audiovízii

Marian Urban, prezident