Slávni kuriéri počas MISIE 05 vyzbierali 10 721 eur

Slávni kuriéri počas MISIE 05 vyzbierali 10 721 eur Foto: Misia 05

Takmer päťdesiat známych osobností včera bicyklovalo v rámci charitatívneho podujatia MISIA 05. Známe tváre prijal aj prezident Andrej Kiska. Spoločne sa im podarilo vyzbierať 10 721 eur, ktoré poputujú na pomoc Natálke (10), Sofii (17), Martinovi (14), Tobiasovi (3) a ďalším deťom.


Herec Maroš Kramár, spevák Robo Papp, herečka Karin Haydu, moderátorka Kvetka Horváthová a ďalšie známe tváre včera vysadli v Bratislave na bicykle, aby pomohli. Slávni kuriéri sa zapojili do charitatívneho podujatia MISIA 05 už piatykrát. „Podarilo sa nám prekonať rekord, vyzbierali sme viac ako minulé roky. Navyše, tento rok sa do MISIE zapojilo veľa nováčikov, čomu sa veľmi teším," povedal ambasádor projektu Nikita Slovák.

Pomoc z tohtoročnej MISIE 05 poputuje Martinovi Kováčikovi (14) z Prievidze, ktorý potrebuje nové chodítko. Martinovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu, ku ktorej sa pred niekoľkými rokmi pridružila epilepsia. Chlapček má postihnuté končatiny, nedokáže sedieť, chodiť a dokáže povedať len pár slov. „Martinka musím plienkovať, každý deň ho nosím do špeciálnej školy. Martin z roka na rok rastie a z chodítka už vyrástol. Preto potrebujeme nové. Čím je starší, tým viac je pre mňa namáhavé ho dvíhať," hovorí jeho mama Iveta Kováčiková.

Sofii Langovej (17) z Trnavy tiež diagnostikovali detskú mozgovú obrnu. Keďže rodina býva na druhom poschodí domu, ktorý nemá výťah, Sofiu je náročné vynášať na rukách. Aj preto by jej pomohol schodolez alebo stoličkový výťah. „Takáto pomoc pre nás znamená veľmi veľa. To, čo je pre druhých často samozrejmosťou, pre Sofiu nie je jednoduché. Každý deň ju vozíme do školy alebo von a tým, že je na vozíku, sú pre ňu schody veľká bariéra," hovorí jej mama Gabriela Langová.

Tobias Labaj (3) z Bratislavy sa narodil predčasne. od svojho narodenia musel podstúpiť niekoľko náročných operácií. Chlapec trpí diagnózami ako hydrocefalus, detská mozgová obrna a ťažké poškodenie zraku. Výťažok z MISIE 05 poputuje aj jemu na rehabilitačný pobyt, ktorý by bol inak finančne náročný. Tobias ho už absolvoval niekoľkokrát a zakaždým sa dostavili výsledky.

Vyzbierané peniaze z MISIE 05 poputujú na zakúpenie zdravotníckych pomôcok aj ďalším deťom – Natálii Majerovej (10) s diagnózou detská mozgová obrna, Želke Cibuľkovej (30) so sklerózou multiplex, Martine Dugasovej (3) s diagnózou hypotómia, Nikolete Graňákovej, ktorá je v ťažkej sociálnej situácii a ďalším. Za uplynulé roky sa v MISII 05 vystriedalo takmer 200 známych tvárí, ktoré vyzbierali 40-tisíc eur a pomohli 30 deťom. Viac informácií o podujatí nájdete aj na Facebookovej stránke Misia – osobnosti kuriérmi.