Na Pohode šilo nosiče 315 ľudí

Na Pohode šilo nosiče 315 ľudí Foto: Domov na mame

Projekt Domov na mame dostal po prvý raz priestor aj na najväčšom multimediálnom festivale na Slovensku, na Pohode.

Do šitia nosičov pre mamy a otcov s deťmi na úteku sa od štvrtka do sobotného večera zapojilo presne 315 ľudí, pričom polovicu tvorili prekvapivo muži. Projekt prišlo do stanu Dobrej krajiny podporiť aj niekoľko osobností, medzi nimi aj: Ady Hajdu, Lucia Hurajová, Michal Hvorecký, Juraj Kemka, Samo Marec, Shina, Richard Stanke, Zuzana Wienk. Nosiče sa do srbskej Subotice dostanú už o pár dní.

„Dopadlo to nad očakávanie. O našom projekte sa hovorilo, vie sa o ňom a to je dôležité, že dokáže prilákať ľudí, ktorí majú chuť a vôľu pomôcť. Pridala sa k nám aj deväťročná Miriam, ktorá si prvýkrát sadla za šijací stroj a šila; na druhý deň sa vrátila a nosič dokončila. Bola to naša najmladšia pomocníčka. Šil aj pán, ktorý mal okolo osemdesiat. Ďalší ľudia sa nám hlásia, že budú šiť aj doma počas roka, niektorí nám priniesli už hotové nosiče. Máme len dobré reakcie a to nás aj teší aj motivuje pokračovať," povedala jedna z autorov projektu Dana Kleinert.

Foto: Domov na mame

V stane Dobrej krajiny bolo desať šijacích strojov, ľuďom pomáhali aj profesionálne lektorky. Dobrovoľníci sa striedali, šili koľko sa im žiadalo a koľko chceli pomedzi iný program ktorý si z festivalovej ponuky vybrali.
Zapojiť sa do projekt Domov na mame a pomôcť sa dalo a stále sa ešte dá trojakým spôsobom: 1./ darovaním nepotrebného nosiča, 2./ darovaním alebo odkúpením ušitého nosiča, 3./ ušitím nosičov cez dobrovoľnícke šijacie stretnutia.

„Od novembra až do Pohody sa uskutočnilo 36 hromadných šití a zapojilo sa takmer 400 ľudí. Šili sme naprieč celým Slovenskom, dokonca aj v Rakúsku. Počas 3 dní, kedy sme na Pohode šili, sme celkový počet zapojených dobrovoľníkov do projektu, takmer zdvojnásobili. Za stroje si sadlo viac ako 300 ľudí a nás veľmi teší, že nosiče s nami šili aj muži. Dokonca tvorili odhadom polovicu dobrovoľníkov na Pohode," dodáva Adriána Kemková.
Niektorí prichádzali cielene lebo chceli pomôcť, chceli sa naučiť šiť, iní si sadali za šijacie stroje spontánne, neplánovane a odchádzali s tým, že budú aktivity Domova na mame ďalej sledovať a radi sa ešte pridajú. Celkovo sa v rámci charitatívneho projektu Domov na mame ušilo už vyše 2200 nosičov.

Nosiče sa prostredníctvom konkrétnych preverených humanitárnych organizácií či individuálnych dobrovoľníkov priebežne odvážajú priamo na miesta, kde sú najviac potrebné, napríklad na hranice Srbska – Macedónska a aktuálne aj do Grécka.
Charitatívny projekt Domov na mame zastrešuje SLOVAK FASHION COUNCIL a vznikol na konci roku 2015.

Projekt na festivale Pohoda rôznymi spôsobmi prišli podporiť:

Miroslava Ábelová, Elena Akácsová, Oľga Belešová, Juraj Benetin, Simona Bubánová, Kristína Farkašová, Ján Jackuliak, Zuzana Golianová, Ady Hajdu, Palo Hubinák, Lucia Hurajová, Michal Hvorecký, Juraj Kemka, Adriána Kemková, Zuzana Kizáková, Dana Kleinert, Jozef Lupták, Juraj Malíček, Samo Marec, Jozef Rezník, Shina, Richard Stanke, Matúš Vallo, VEC, Zuzana Wienk.