Regulačný úrad presadzuje platbu poštovného aj formou platobných kariet

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upravil Slovenskej pošte (SP), a.s. licenciu tak, aby od 1.10.2016 umožnil úhradu poštovného nielen hotovosťou, ale aj bezhotovostne prostredníctvom platobných kariet všetkých bánk. RÚ vychádza v ústrety potrebám občanov a preferuje postupné zavedenie bezhotovostnej úhrady pri viacerých typoch služieb.

S účinnosťou od 1.10.2016 RÚ rozhodol o zmene licencie SP, a.s. v súvislosti s úhradami, keď umožnil úhradu poštovného nielen v hotovosti, ale aj bezhotovostne formou úhrady prostredníctvom platobných kariet. Zavedenie úhrady poštovného formou platobných kariet na pobočkách Slovenskej pošty regulačný úrad podporuje z pohľadu výhody pre užívateľov poštových služieb, pričom preferuje postupné zavedenie bezhotovostnej úhrady pri viacerých typoch služieb, vrátane podaja listových a balíkových zásielok.

Súčasne na základe žiadosti SP, a.s. zo dňa 17.3.2016 o zvýšenie cien poštových služieb RÚ pristúpil k zahájeniu medzirezortného pripomienkového konania o úprave cien niektorých základných poštových služieb a dvoch typov poštového poukazu - na účet a poukaz ekonomický. V návrhu sa uvádza, že ceny listov, s výnimkou 2 kg listov by sa mali upraviť o 5 centov, rovnako aj služby doporučene a poistenie k listom. U uvedených poštových poukazov sa rozšíri možnosť úhrady platby bezhotovostne do sumy 1 500 eur, pričom transakčné bankové poplatky zvyšujú náklady a následne cenu uvedených poštových poukazov, a to o 10 až 20 centov. Ceny balíkov sa nezvýšia. Uvedená úprava cien môže byť prípadne kompenzovaná aj znížením novými modernými formami elektronického podaja zásielok. Medzirezortné pripomienkové konanie prebieha do 5.8.2016