Tretina Slovákov si nosí obedy so sebou

 

Obed a večera na Slovensku predstavujú hlavné jedlá dňa, ktoré si nechá ujsť len minimum ľudí. 8 z 10 Slovákov je taktiež zvyknutých ráno raňajkovať.

Obedy si do práce či školy pravidelne nosí necelá tretina ľudí, čo o 10 % prevyšuje počet tých, ktorí na poludňajšie jedlo vo všedné dni vyrážajú do reštaurácie či bufetu. Víkendový obed v reštaurácii si viac než polovica ľudí dopraje len výnimočne. Ukázal to výskum Nielsen Admosphere realizovaný na vzorke päťsto respondentov z internetovej populácie staršej ako 15 rokov zo Slovenského národného panela.

Obedy a večere ako hlavné jedlá dňa si nenechá ujsť takmer nikto z opýtaných, 80 % ľudí je však taktiež zvyknutých pravidelne raňajkovať – a to každý deň, alebo skoro každý deň. Z vekových kategórií potom najviac raňajkujú ľudia medzi 55-64 rokov (73 % sa ráno naje každý deň), a naopak najmenej ľudia vo veku 25-34 rokov (každý deň raňajkuje 56 % z nich).

160920_Ako casto konzumujete nasledovne jedla

Desiate si medzi hlavnými jedlami opýtaní doprajú už o niečo menej: desiatuje každý, alebo skoro každý deň 40 % respondentov a olovrantuje 38 %. Tieto čísla sú znateľne nižšie než v Česku, kde si podľa výsledkov podobnej štúdie Nielsen Admosphere, dáva desiatu 55 % ľudí, zatiaľ čo olovrant 51 %.

Medzi možnosťami nosiť si obed do práce či školy z domova, a jedlom v reštaurácii, dáva väčšia časť opýtaných prednosť prvej variante – necelá tretina si nosí obedy so sebou každý, alebo skoro každý deň, pričom je medzi nimi o niečo viac žien (35 %) ako mužov (30 %). Nemalá časť ľudí – presnejšie tretina – si však obed so sebou nenosí nikdy.

Poludňajšej návšteve reštaurácie, bufetu, či jedálne dáva prednosť každý, či takmer každý deň necelá štvrtina ľudí, pričom v tejto skupine naopak dominujú muži (26 %). Zo žien využíva túto možnosť pätina. Následne tretina chodí v pracovné dni na obed do reštaurácie či bufetu len výnimočne.

Ani víkendové obedovanie v reštaurácii sa medzi respondentmi neteší príliš veľkej obľube: 54 % odpovedalo, že si cez víkend vyrazia za jedlom mimo domova len výnimočne a pätina dokonca nikdy. Raz až niekoľkokrát za mesiac si dopraje víkendové poludňajšie jedlo v reštaurácii rovnako pätina opýtaných.