Print this page

Na Ukrajine zakázali poslednú ruskú televíziu Ilustr.foto JOJ

Ukrajinské úrady zakázali šíriť vysielanie ruskej televízie Dožď, ktorá sa vo svojej vlasti teší povesti nezávislého média, kritického k súčasnému režimu.

 

 

Uviedol to denník Ukrajinská pravda. Dožď bol až doteraz na Ukrajine dostupný v platených káblových sieťach ako posledná z ruských televízií.

Ukrajinská rada pre televízne a rozhlasové vysielanie svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že Dožď "neuznáva zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny", ako aj tým, že sa vo vysielaní vyskytuje ruská reklama. Operátori káblových sietí teraz majú mesiac, aby sa nariadeniu prispôsobili.

Podľa ruského internetového denníka Gazeta.ru bod o zákaze Dožďa pôvodne ani nefiguroval v programe dnešného rokovania rady, ale zrejme si ho vynútili radikálne naladení politici. Formálnou zámienkou k zákazu sa stalo to, že Dožď využíva mapy, kde je anektovaný Krym zobrazovaný ako súčasť Ruska. V opačnom prípade by však televízii hrozili ťažkosti v Rusku.

Zákazy ruských televízií, ktoré na Ukrajine bývali celkom populárne, nasledovali v niekoľkých vlnách od marca 2014, kedy Rusko anektovalo Krym. V prvej várke zákazov sa ocitlo 14 hlavných, prokremeľských staníc, ale postupne nasledovali aj ďalšie, vrátane staníc určených deťom, poľovníkom a rybárom či milovníkom humoru. K 1. septembra 2016 tak na Ukrajine bolo zakázaných už 73 ruských televízií. Jedinou výnimkou z pravidla zostával Dožď.

Po zákaze televízie Dožď a dočasnom, trojmesačným zákazu stanice Teleklub, registrovanej v Nemecku, kvôli vysielaniu ruských filmov, majú ukrajinskí operátori povolené šíriť 154 zahraničných televízií.