Print this page

Rusko pobúril interný list šéfredaktora agentúry Reuters Reprofoto Reuters

Ruské ministerstvo zahraničia dnes vyzvalo agentúru Reuters, aby vysvetlila svoje sťažnosti na podmienky novinárskej práce v Rusku.


Dôvodom žiadosti podľa ministerskej hovorkyne Márie Zacharovovej je utorkový list šéfredaktora Reuters Stephena Adlera, ktorý bol určený agentúrnemu personálu a zverejnený bol na webových stránkach Reuters. Adler sa v liste nevenuje priamo Rusku, ale zaoberá sa spôsobom informovania o novej americkej vláde prezidenta Donalda Trumpa a jej negatívnym vzťahom k novinárom.

Šéfredaktor píše, že agentúra si s nepriateľskými prejavmi voči novinárom poradí, pretože má skúsenosti z krajín, kde sú vystavení útokom. Medzi takými krajinami Adler menoval okrem Turecka, Iraku, Jemenu či Číny aj Rusko ako štát, "kde občas narážame na kombináciu cenzúry, právneho postihu, odopretie víz a dokonca hrozbu násilia".

Práve túto pasáž listu žiada Zacharovová podrobne vysvetliť. V Rusku sa podľa hovorkyne nič také nedeje, ministerstvo "nedelí novinárov na dobrých a zlých". Spravodajcovia agentúry Reuters sa vraj nikdy na nič nesťažovali.

Podľa denníka The Washington Post je do neba volajúce, že šéfredaktor veľkej tlačovej agentúry považuje za potrebné odporúčať novinárom pôsobiacim v USA používanie postupov, ktoré sú obvyklé medzi žurnalistami pracujúcimi v "represívnych režimoch".