Print this page

Najvyšší súd potvrdil pre Markízu pokutu 16 tisíc eur, hrozia jej ďalšie

Najvyšší súd potvrdil prvú zo sankcií, ktoré licenčná rada uložila v súvislosti s vysielaním audiotextových súťaží.

 


Rada pre vysielanie a retransmisiu minulý rok uložila televízii Markíza nie malú finančnú pokutu 16 000 eur za porušenie zákona pri vysielaní audiotextových súťaží Sexy výhra dňa 11. a 20. januára 2013 a Akčná výhra dňa 30. marca a 1. mája 2013 na DAJTO.
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie rady, o rozsudku informuje samotná rada.

 

Odporúčame aj: Licenčná rada varuje divákov pred podvodnými televíznymi súťažami

Rada sankciu vysielateľovi uložila za porušenie paragrafu, ktorý ukladá povinnosť zabezpečiť čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu, pretože obsahovali nejednoznačné, nepresné a nesprávne inštrukcie o spôsobe riešenia zadaných úloh. „Pri dodržaní zadania príkladu, tak ako ho prezentovala moderátorka počas hry, nebolo možné dospieť k výsledku, ktorý označil vysielateľ za správny, a príklad bol fakticky neriešiteľný," píše rada.

Rada vydala v súvislosti s vysielaním audiotextových súťaží zatiaľ päť rozhodnutí o uložení sankcie – štyroch pokút v celkovej výške 32 000 eur a jedného upozornenia na porušenie zákona; voči vysielateľom vedie niekoľko správnych konaní. Všetky pokuty boli uložené vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spoločnosť sa na Najvyšší súd odvolala voči viacerým rozhodnutiam.

Požiadali sme o stanovisko televíziu Markíza, k rozhodnutiu sa nevyjadrila.