Od nového roka Markíza zásadne mení spôsob vysielania

Od nového roka Markíza zásadne mení spôsob vysielania Reprofoto Markíza

Televízia Markíza sa rozhodla opustiť terestriálne vysielanie, čiže klasické vysielanie cez anténu.

 


Zásadná zmena je v tom že, stanice Markízy budú diváci môcť prijímať už iba cez satelit, kábel či internet.

 

„Budeme veľmi radi ak diváci nenechajú na náhodu a zistia si, či majú terestriálne vysielanie. Ak ho majú a chcú sledovať naše vysielanie aj od 1.1.2017, tak do konca roka odporúčame preveriť si ponuky niektorého z káblových, satelitných alebo IPTV operátorov, ktorí budú prenášať naše programy," oznámila v správach Markíza.

Hoci väčšina domácnosti využíva satelitný či káblový príjem, nie je úplne pravda, že prijímanie signálu prostredníctvom DVB-T je málo využívané, ako sa snažila Markíza naznačiť v Televíznych novinách. „Nesporné je, že DVB-T je populárne ako druhý alebo tretí prijímač v domácnosti, takže by sme túto pozíciu nemali zanedbávať. Čísla, ktorá máme od GfK, ukazujú, že penetrácia DVB-T nie je až tak nízka a pohybuje sa okolo 30 percent," povedal nedávno v rozhovore pre rozhlas.cz technický riaditeľ Towercomu Zsolt Nagy.

Český redaktor Lukáš Polák z webu rozhlas.cz označil reportáž Markízy, v ktorej označila terestrické vysielanie za nie príliš spoľahlivé, za manipulatívnu. "Markíza napríklad hneď na začiatku uviedla, že naladenie niektorých programov pomocou klasickej antény je niekedy umenie. Aby celú skutočnosť podčiarkla, k ruke si vzala známeho slovenského novinára Ondreja Macka z webu TOUCHIT, ktorý stál s izbovou anténou pri okne na jednej nohe a snažil sa chytiť signál. Už začiatok reportáže tak musí na odbornú verejnosť pôsobiť minimálne úsmevne. Anténu typu, ktorú Markíza ukázala v reportáži, by diváci vôbec nemali používať," píše Polák.

Markíza napríklad hneď na začiatku uviedla, že naladenie niektorých programov pomocou klasickej antény je niekedy umenie. Aby celú skutočnosť podčiarkla, k ruke si vzala známeho slovenského novinára Ondreja Macka z webu TOUCHIT, ktorý stál s izbovou anténou pri okne na jednej nohe a snažil sa chytiť signál. Už začiatok reportáže tak musí na odbornú verejnosť pôsobiť minimálne úsmevne. Anténu typu, ktorú Markíza ukázala v reportáži, by diváci vôbec nemali používať.

Markíza končí s DVB-T preto, lebo sa nedohodla na podmienkach so spoločnosťou Towercom. „Televízia týmto svojim rozhodnutím nasleduje medzinárodné štandardy v televíznom vysielaní a pokračuje v trende skvalitňovania poskytovaných služieb divákom. V budúcnosti sa vysielanie bude orientovať na satelitný, káblový a IP TV príjem, ktoré umožňujú nielen sledovať televízne stanice v HD kvalite, ale zaisťuje aj prístup k Hbb TV, rôznym preview a archívnym záznamom a poskytuje aj množstvo ďalších služieb," píše Markíza v tlačovej správe.