Na obrazovku RTVS sa vrátila hlásateľka, ktorá musela odísť pre vážne porušenie disciplíny

Na obrazovku RTVS sa vrátila hlásateľka, ktorá musela odísť pre vážne porušenie disciplíny Reprofoto RTVS

Na obrazovku sa vrátila hlásateľka, ktorá musela z STV odísť za „vážne porušenie disciplíny."

 


Ada Straková patrila medzi niekdajšie hlásateľky Slovenskej televízie. Po niekoľkých rokoch je opäť na obrazovke.
Od tohto pondelka každý večer ohlasuje na Dvojke Večerníček ako večerníčková teta. „Pri príležitosti našich narodenín máme prekvapenie aj pre najmenších - prešibaného zbojníka tak, ako ste ho ešte nevideli, spolu s večerníčkovou tetou," píše RTVS.
Večerníčkový špeciál Jurošík vysiela RTVS prvýkrát v HD kvalite, na obrazovke bude do nedele.

 

Ada Straková bola hlásateľkou najprv ČSTV Bratislava a neskôr Slovenskej televízie od roku 1970. Len málo kto o nej vie, že po 27 rokoch ju náhle prepustili pre „vážne porušenie disciplíny."

" Bolo to 3. mája 1996, kedy som mala normálnu večernú službu a bol mi na vysielacie pracovisko doručený text, ktorý bol urážlivý pre vtedajšiu hlavu Slovenskej republiky Michala Kováča. Mala som prezidenta zhanobiť. Jeho prácu, všetko, čo urobil, ako pracoval. Bolo to zmanipulované a načasované. Ja som si jednoducho povedala, že tento text neprečítam," povedala nedávno v rozhovore pre iDnes.cz Straková.

V roku 1996 STV riadil Igor Kubiš a televízia bola predĺženou rukou politiky HZDS a jej predsedu Vladimíra Mečiara.

"Vtedajšie vedenie sa odhodlalo a 22. mája 1996 mi prišla oficiálne výpoveď pre vážne porušenie pracovnej disciplíny. Dodnes si nie som vedomá, že by som ju porušila. Ja sa ale dnes môžem pozrieť s pokojom do zrkadla a všetci tí, ktorí ma vtedy vyhodili, sú na smetisku dejín. Ja v povedomí ľudí stále fungujem. Takže som na seba hrdá, "dodala hlásateľka.

Paradoxom je, že jej dcéra Barbora Straková bola od roku 2008 podpredsedníčkou ĽS-HZDS.