Za kauzu CT potrestali aj RTVS, za zvláštnych okolností

Za kauzu CT potrestali aj RTVS, za zvláštnych okolností Reprofoto RTVS

Rada pre vysielanie a retransmisiu na posledom zasadnutí potrestala RTVS za reportáž, v ktorej informovala o kauze CT. Zaujímavosťou je, že odborníci kancelárie rady vo svojom stanovisku tvrdia, že zákon porušený nebol, a odporúčajú zastaviť správne konanie.

 

 

Na jar 24. apríla odvysielala RTVS vo večerných správach reportáž Za kauzu predraženého piešťanského CT niekto musí niesť zodpovednosť.
RTVS v príspevku informovala, že "prokuratúra zbavila obvinenia rappera Ega, aj bývalú riaditeľku nemocnice. V kauze predraženého piešťanského CT-čka mali spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi vysúťažiť prístroj drahšie až o milión eur. Podľa prokuratúry je problémom znalecký posudok. Ten porovnával ceny CT-čiek s Českom."

Redaktorka Zuzana Hanzelová priniesla stanovisko znalca posudku Gustáva Kasanického: „Trvám na našom posudku. Podľa nášho názoru je náš posudok správny, úplný, kompletný a využili sme všetky možnosti." Aj stanovisko ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a hovorkyne Generálnej prokuratúry Andrey Predajňovej.

Rada začala správne konanie z dôvodu, že "v príspevku nebolo sprostredkované stanovisko GP k dôvodom zrušenia obvinenia zodpovedných osôb v predmetnej kauze."

Generálna prokuratúra pritom dostala priestor na vyjadrenie, v reportáži odznelo stanovisko hovorkyne, "že trestné konanie a stíhanie naďalej pokračuje a ak sa doplní dokazovanie a odstránia chyby, nie je vylúčené, že dôjde k opätovnému vzneseniu obvinenia."

Odporúčame aj: Markízu potrestali za reportáž o posudku pri kauze CT

Rada sa rozhodla potrestať RTVS upozornením na porušenie zákona, hoci odborníci kancelárie tvrdia, že žiaden zákon v príspevku porušený nebol, podobne -  v rozpore so stanoviskom odborníkov kancelárie - rozhodla rada aj nedávno v prípade Markízy.

„Máme za to, že celkové vyznenie informácií podaných v príspevku bolo nestranné a objektívne, nakoľko v príspevku zazneli stanoviská strán, ktoré dostatočne a zrozumiteľne informovali recipienta o merite kauzy. Dostatočný priestor na vyjadrenie bol poskytnutý tak GP, ako aj znalcovi G. Kasanickému, ktorí v danom prípade predstavujú strany zainteresované v kauze chybného znaleckého posudku," tvrdia odborníci kancelárie, ktorí odporúčali rade správne konanie zastaviť.