Ruská štátna televízia sa s Castrom rozlúčila sovietsky

Ruská štátna televízia sa s Castrom rozlúčila sovietsky Reprofoto

Kým reakcie na smrť kubánskeho diktátora Fidela Castra boli na Západe rôzne. V Rusku reakcie ruských politikov aj štátnej televízie bola jednotné.

 

 

Informoval o tom dnes ruský denník The Moscow Times.
Špeciálny program, ktorý k úmrtiu pripravila stanica Rossija 24, vyzeral, akokeby vznikol za éry sovietskej televízie. Vysielanie bolo plné nostalgie. Moderátor prehral hudobný klip z roku 1962 s názvom "Kuba, moja láska," ktorý na počesť Castrovej prvej návštevy Sovietskeho zväzu zložil populárny ruský spevák vlasteneckých piesní Muslim Magomajev.
"Castrova rola v dejinách ľudstva bola obrovská," povedal počas vysielania moderátor stanice Rossija 24 Dmitrij Kiseljov, ktorý je považovaný za vedúcu osobu kremeľskej propagandy.

Kiseljov, ktorý zvyčajne kritizuje všetky revolúcie s výnimkou tých, ktoré sú v záujme Ruska, nazval Castrove prevzatie moci v roku 1959 za "skutočnú revolúciou." Castro je podľa Kiseljova pre mladých ľudí okrem Rusov, ktorým je politické rebelstvo zakázané, symbolom skutočného rebela.

Kiseljov, ktorý vo vysielaní premietal fotografie Fidela Castra a sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova na Červenom námestí, pripomenul divákom, že to bol práve Castro, kto vyznával heslo "vlasť, alebo smrť". Castro vraj ovplyvnil aj módu mnohých Rusov, ktorí si nechávali narásť fúzy po vzore kubánskych revolucionárov.

Diktátor bol podľa Kiseljova dôležitým spojencom Sovietskeho zväzu proti USA, pretože bol ochotný namieriť proti Američanom jadrové rakety. Napriek tomu, že sa ho americké tajné služby snažili zlikvidovať, bol pri moci skoro 50 rokov, povedal moderátor.

Ani raz počas vysielania nepadla zmienka o Castrových represiách. "Za to, že ukázal Spojeným štátom prostredník, bude diktátor v Moskve vždy hrdinom," napísali The Moscow Times.