Televízia radila ženám, ako prekryť púdrom modriny od manžela

Televízia radila ženám, ako prekryť púdrom modriny od manžela Reprofoto M2

Marocká štátna televízia M2 priniesla špeciálne rady pre ženy ako „zakryť stopy po násilí." Odborníčka na make-up v štúdiu názorne ukazovala, ako prekryť modriny a podliatiny.

 

 

S úsmevom na tvári radila, aké sú najvhodnejšie farby, púder a rúž na opuchy a podliatiny, ktoré spôsobí bitka manžela.
"Rozhodne použite sypký púder, aby sa vám modriny počas dňa, keď budete pracovať, neukázali," radila.

"Veríme, že tieto tipy, vám pomôžu vo vašom každodennom živote," povedala na záver podľa webu Spiegel vizážistka Lilia Mouline.
Vizážistke pózovala žena, ktorá mala modriny domaľované.

V Maroku, kde je násilie na ženách samozrejmosťou, vyvolal program pobúrenie. Na sociálnych sieťach kritizovali, akým spôsobom televízia hovorila o násilí – ako o bežnej súčasti života. V krajine vznikla petícia za potrestanie televízie. "Nezakrývajte domáce násilie make-upom, ale odsúďte agresora," píše sa v petícii. Ozvali sa aj organizácie, ktoré bojujú proti násiliu na ženách. Od televízie očakávajú opak - nie, aby ukazovali ako zakryť násilie, ale aby hovorili, že násilné nie je normálne, a je potrebné ho odstrániť a potrestať.

Organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch upozornila, že práve v Maroku polícia a justícia toleruje násilie na ženách a voči páchateľom často nezakročí.

Televízia chcela paradoxne programom upozorniť na Medzinárodný deň proti násiliu na ženách. Po kritike program zo svojej stránky stiahla a ospravedlnila sa.