Spravodajstvo RTVS sa zmenilo

Spravodajstvo RTVS sa zmenilo

O pár dní budú mať spravodajské relácie RTVS novú grafiku. RTVS už promuje nový vizuál v tízingovom spote.

 

 

Základným prvkom vizuálu spravodajských televíznych relácií RTVS bude opäť zemeguľa ako doposiaľ, no v inom grafickom aj farebnom prevedení. Základnými farbami novej grafiky bude modrá, biela a červená. Zmení sa aj logo správ. RTVS sa zmení na rtv:, čím sa logo relácie priblíži k logu celej inštitúcie (ktoré namiesto písmena S má dvojbodku).

"Reflektuje doterajšiu farebnú škálu, ktorá vychádzala z trikolóry, avšak s výrazným akcentom na modernosť a trendy," píše RTVS v tlačovej správe.

Spravodajské relácie RTVS nebudú vynovené len po vizuálnej stránke, diváci budú môcť zmeny postrehnúť aj v dramaturgii. Ich predzvesťou bola aj nedávna úprava moderátorských dvojíc, Správy RTVS dlhšiu dobu moderuje jeden samostatný moderátor. "RTVS tak reflektuje najmodernejšie trendy v oblasti interpretácie spravodajských výstupov smerom k divákom. Dlhodobo plánovaný projekt redizajnu spravodajských relácií sa systematicky pripravoval viac ako pol roka. Interný tím pod vedením riaditeľa Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky Lukáša Dika zložený z viac ako 35 pracovníkov spravodajstva, techniky a marketingu. Kompletnú zmenu organizačne zastrešil Radoslav Gažo, poverený vedením Odboru produkcie a výroby spravodajstva," píše RTVS.

Nová grafika Správ RTVS

Slogan nového spravodajstva bude: "RTVS Správy - vaše spoľahlivé informácie".

Doterajšie logo Správ RTVS

 

Správam RTVS sa darí: Zvýšila sa ich sledovanosť aj dôveryhodnosť

 

RTVS s novou grafikou upozorňuje divákov aj na posledné výsledky prieskumu verejnej mienky od agentúry MEDIAN SK, podľa ktorého až 24% ľudí vo veku 14-79 rokov vníma televízne spravodajstvo RTVS ako najobjektívnejšie. Je to prvýkrát od sledovania, keď RTVS predbehla v dôveryhodnosti hlavné správy televízie Markíza.

 

Naviac, RTVS sa podarilo zvrátiť klesajúci trend sledovanosti, keď Správy RTVS získavajú stále viac divákov. Zatiaľ čo v roku 2012 dosahovali Správy RTVS priemerný trhový podiel 8,6% (v cieľovej skupine 12+), priemerná hodnota trhového podielu za rok 2016 stúpla na hodnotu 15,9%, čo je nárast o viac ako 84%.

 

Promo spot začína ukážkou vysielania z novembra 1989, na ktorom je na tribúne Milan Kňažko, v pozadí za ním je Devín. „Boli sme vždy pri tom. Aj dnes vám prinášame to najdôležitejšie." V ďalšej časti RTVS prináša ukážky práce redaktorov z terénu. "Prostredníctvom našich redaktorov dostávate vždy aktuálne informácie priamo z miesta. Udalosti z domova aj zo zahraničia. Vaše spoľahlivé informácie."

Okrem zmeny vnútornej grafiky relácií Správy RTVS, Góly body sekundy a Počasie, bolo nanovo vymodelované aj virtuálne štúdio. Redizajn sa dotkne relácií Správy a komentáre a Správy RTVS v slovenskom posunkovom jazyku. Ostatné formáty budú grafickou zmenou prechádzať postupne počas roka 2017.

Kreatívny návrh vznikol v interných kapacitách Sekcie marketingu a komunikácie RTVS. Tvorcom nového loga Správ RTVS, ktoré reflektuje samotné logo RTVS, je Igor Derevenec, ktorý v spolupráci s Martinom Piterkom a Matejom Repaským pripravili aj návrhy virtuálneho štúdia a moderného spravodajského stola.

Novú grafiku sa RTVS chystá oficiálne odhaliť 18. decembra.