Banáš zaútočil na redaktora RTVS

Banáš zaútočil na redaktora RTVS Reprofoto JOJ

Jozef Banáš nemá v láske novinárov. Pred novembrom 89 chystal zvodky o zahraničných novinároch. Po novembri zas iní novinári písali, čo robil on pre ŠtB.

 


Jozef Banáš je stálym prispievateľom webu aktualne.sk. Najnovšie mu vyšiel komentár s názvom: V čom spočíva bieda mainstreamových „novinárov". V ňom slovne zaútočil na redaktora RTVS Matúša Jaca a aj RTVS, len za to, že Jaco, ako rodák zo Sabinova, na facebooku vyjadril počudovanie, prečo mesto promuje a organizuje v Mestskom kultúrnom stredisku prednášku Banáša: „Nedávno diskusia s Rostasom, teraz príde Banáš... nejak sa nám živí v SB tá "alternatívna" scéna..."

 

Banáš na to reagoval rozsiahlym komentárom, v ktorom najprv píše, že o Jacovi nič nevie, no postupne útočí nielen na redaktora, ale aj na jeho rodinu. Pomedzi to sa chváli tým, koľko mal po Slovensku prednášok a ako sa predávajú jeho knihy.
Totiž „mám na pána Jaca a jeho „produkty" svoj názor, a preto je úplne legitímne, že sa zaujímam o dôvody, prečo pod hlavičkou oficiálnej štátnej inštitúcie RTVS pracuje „novinár" vášho druhu," píše Banáš. Píše aj, že je predstaviteľom starej školy, ktorý sa zvykne oponentovi dívať do očí. "Za komunistických čias by ste boli snaživým cenzorom. Preto sa musím s plnou vážnosťou generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku spýtať ako je možné, že takýto človek pracuje vo verejnoprávnom médiu!"

A spomína aj rodinu redaktora. "Takže veľká škoda, milí Jacovci, že si doposiaľ nikto z vás netrúfol na niektorú z mojich besied prísť" píše Banáš.

Banáš sa ospravedlnil, v článku to nespomína

RTVS slovný útok Banáša nekomentovala. Redaktor Jaco, ktorý je na dlhodobej služobnej ceste v Keni, nechal článok Banáša tiež bez komentára. Banáš mu však poslal mail, v ktorom mu napísal, že ho mrzí, že sa o ňom nepekne vyjadril v článku a prosí ho o ospravedlnenie. Ospravedlnil sa len mailom. V jeho článku na aktuálne.sk sa nič nezmenilo, šíri sa ďalej v pôvodnej podobe.

Jozef Banáš má ťažké srdce na novinárov. V čase jeho aktívnej politickej činnosti, keď bol bol v parlamente ako člen ANO a neskôr SDKÚ, sa novinári ryli v jeho komunistickej minulosti, čo jeho obrazu odborníka na zahraničnú politiku, ktorý si budoval, škodilo. Banáš bol v KSČ. V roku 1977 nastúpil na Federálne ministerstvo zahraničných vecí, za krátko sa stal riaditeľom tlačového odboru, ktorý mal na starosti preverovanie zahraničných novinárov. V rokoch 1984-88 bol tlačovým atašé na veľvyslanectve v NDR. V zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti je vedený ako agent a tajný spolupracovník s krycím menom Lotos. V rozhovore pre Plus 7 dní v roku 2004 povedal, že nemal „efektívnu spoluprácu s ŠtB... Spolupráca spočívala v tom, že som im dával kópie zo záznamu z rozhovorov so zahraničnými diplomatmi a novinármi, ktoré som posielal do centrály na federálne ministerstvo zahraničných vecí v Prahe. Nemal som s tým žiaden problém." Takto si spomínal v rozhovore pre SME na Banáša rakúsky novinár Paul Lendvai: "Pán Banáš mal v Bratislave na starosti zahraničných novinárov. Robil všetko, aby ukázal, že je veľmi spoľahlivý podporovateľ a nástroj komunistického režimu. Nepomáhal nám, ale robil obštrukcie. Bol nám známy ako predĺžená ruka ŠtB. Bol som šokovaný, keď som ho videl po revolúcii vo Viedni ako zástupcu Slovenska na ambasáde".
Podľa zväzku bol využívaný pri problematike zahraniční žurnalisti a za služby dostal aj peniaze. Dnes je veľkým kritikom USA, naopak k Rusku je veľmi zmierlivý. Len nedávno však obhajoval politiku USA.

Odporúčame komentár: Ako doba praje hochštaplerom

Dnes píše knihy, hodnotí spoločenské dianie aj na kontroverzných weboch ako parlamentnélisty.sk, Zem a Vek, hlavnésprávy.sk či v Slobodnom vysielači.

Na útok Banáša reagovala verejne sestra redaktora Michalea Jacová: