Print this page

Markíza odchodom z antény prišla o divákov a pozíciu lídra

Rozhodnutie vedenia televízie Markíza odísť z DVB-T prinieslo Markíze výrazný úbytok divákov.

 


Zdroj: PMT/TNSOd 1. januára 2017 nie je možné sledovať stanice Markíza, Doma a Dajto prostredníctvom klasickej televíznej antény.

Prvý deň v roku sa tak z jednotky na trhu stala trojka. Lepšie čísla mala nielen JOJ ale aj Jednotka (RTVS).

Markíza mala v kategórii 12+ trhový podľa PMT-TNS podiel 12,2% (JOJ 16% a Jednotka 14,2%). Veľmi podobne to bolo aj včera 2. januára. Markíza mala 12,5%, JOJ 16,6 a Jednotka 13,5.

Markíza prvé dni v roku dosiahla pravdepodobne najnižšie výsledky v histórii merania sledovanosti. Oproti minulému roku je to pokles z 19,7 na 12,2%, čo je pokles o viac ako jednu tretinu.
Ostatné stanice Markízy Dajto a Doma zaznamenali tiež úbytok.

Aj keď to vyzerá, že anténu na Slovensku používa minimum ľudí, výsledky ukázali, že ide o celkom veľkú časť domácností. „Nesporné je, že DVB-T je populárne ako druhý alebo tretí prijímač v domácnosti, takže by sme túto pozíciu nemali zanedbávať. Čísla, ktorá máme od GfK, ukazujú, že penetrácia DVB-T nie je až tak nízka a pohybuje sa okolo 30 percent," povedal nedávno v rozhovore pre rozhlas.cz technický riaditeľ Towercomu Zsolt Nagy.

Zdroj: PMT/TNS

Televízia sa rozhodla odísť z DVB-T koncom minulého roka. Nedohodla sa na podmienkach so spoločnosťou Towercom. Vysielateľ platil podľa Žive.sk za šírenie Markízy a Doma v DVB-T ročne 5 miliónov eur. Koľko to bolo za Dajto, nie je známe.

Odporúčame aj: Riaditeľ Markízy k strate divákov: Koncom roka 2017 budeme opäť lídrom

„Ak používate anténu na príjem televízneho signálu a chcete sledovať stanice Markíza, Doma a Dajto aj počas nového roka 2017, mali by ste zameniť spôsob príjmu signálu za satelitný, káblový alebo IPTV príjem," radí Markíza.

Markíza úplne z antén nezmizla. „Nájdu sa operátori, ktorí šíria programy Markíza, Doma a Dajto so súhlasom vysielateľa cez svoje vlastné miestne DVB-T vysielače a dokonca v HD kvalite, ale už na vlastné náklady a preto budú všetky kódované, pokiaľ ešte nie sú. Medzi nich patria hneď dvaja operátori na východnom Slovensku a to konkrétne GeCom a Rupkki," píše Satelitnatv.sk. Rupkki pokrýva signálom Spišskú Novú Ves a okolie (46. a 51. kanál), GeCom zase Michalovce a blízke okolie (28. a 32. kanál).

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás na facebooku.