Na Ukrajine zakázali poslednú ruskú televíziu

Na Ukrajine zakázali poslednú ruskú televíziu Ilustr.foto JOJ

Ukrajinské úrady zakázali šíriť vysielanie ruskej televízie Dožď, ktorá sa vo svojej vlasti teší povesti nezávislého média, kritického k súčasnému režimu.

 

 

Uviedol to denník Ukrajinská pravda. Dožď bol až doteraz na Ukrajine dostupný v platených káblových sieťach ako posledná z ruských televízií.

Ukrajinská rada pre televízne a rozhlasové vysielanie svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že Dožď "neuznáva zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny", ako aj tým, že sa vo vysielaní vyskytuje ruská reklama. Operátori káblových sietí teraz majú mesiac, aby sa nariadeniu prispôsobili.

Podľa ruského internetového denníka Gazeta.ru bod o zákaze Dožďa pôvodne ani nefiguroval v programe dnešného rokovania rady, ale zrejme si ho vynútili radikálne naladení politici. Formálnou zámienkou k zákazu sa stalo to, že Dožď využíva mapy, kde je anektovaný Krym zobrazovaný ako súčasť Ruska. V opačnom prípade by však televízii hrozili ťažkosti v Rusku.

Zákazy ruských televízií, ktoré na Ukrajine bývali celkom populárne, nasledovali v niekoľkých vlnách od marca 2014, kedy Rusko anektovalo Krym. V prvej várke zákazov sa ocitlo 14 hlavných, prokremeľských staníc, ale postupne nasledovali aj ďalšie, vrátane staníc určených deťom, poľovníkom a rybárom či milovníkom humoru. K 1. septembra 2016 tak na Ukrajine bolo zakázaných už 73 ruských televízií. Jedinou výnimkou z pravidla zostával Dožď.

Po zákaze televízie Dožď a dočasnom, trojmesačným zákazu stanice Teleklub, registrovanej v Nemecku, kvôli vysielaniu ruských filmov, majú ukrajinskí operátori povolené šíriť 154 zahraničných televízií.