Kameramanka, ktorá kopala do utečencov, dostala podmienečne väzenie

Kameramanka, ktorá kopala do utečencov, dostala podmienečne väzenie Reprofoto

Maďarská kameramanka, ktorá predvlani na srbsko-maďarskej hranici podrazila nohy utečencovi s dieťaťom v náručí a kopala do utečencov, bola súdom v Szegede potrestaná za výtržnosť podmieneným trojročným väzením.

 

 

Prokurátor i obhajca sa proti štvrtkovému verdiktu chcú odvolať.

Petra Lászlóová, ktorá kvôli svojmu činu prišla o prácu, sa za útoky ospravedlnila, i keď sa opakovane snažila obhájiť. Podľa sudcu ale preukázané fakty odporujú jej verzii, že na okamih podľahla panike a pocitu ohrozenia.

Rozsudok si odsúdená vypočula v Budapešti prostredníctvom videa. So slzami v očiach pritom tvrdila, že sa stala obeťou nenávistnej kampane a že čelia vyhrážkam smťou.

Incident sa odohral v septembri 2015. Lászlóová vtedy pôsobila v ultrapravicovej orientovanej televíznej stanici N1TV, blízkej krajne nacionalistickej strane Jobbik. Video zachytávajúce jej útok sa dostalo na sociálne siete a vyvolalo v Maďarsku aj v zahraničí škandál. Mesiac po incidente sa Lászlóová ruským novinárom zverila, že po príhode na hraniciach sa jej život zrútil a že uvažuje o emigrácii do Ruska.

Prokurátor síce potvrdil, že Lászlóová na bežiaci utečencov skutočne zaútočila, ale usúdil, že jej správanie nemožno hodnotiť ako rasovo motivované.

Muž s dieťaťom v náručí bol neskôr identifikovaný ako sýrsky futbalový tréner Usáma Abdul Mohsen. Vysťahoval sa do Španielska, kde ho zamestnala jedna zo športových škôl.

Cez Maďarsko predvlani v lete putovalo ďalej do Európy takmer 400.000 imigrantov. Premiér Viktor Orbán na situáciu zareagoval výstavbou plota na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom.