Mika má so Zem spieva veľké plány

Mika má so Zem spieva veľké plány Foto: RTVS

Jednou z hlavných noviniek tejto sezóny v RTVS je zábavná spevácka šou Zem spieva. Premiéru bude mať už onedlho.

„Uctíme si v nej tradície našich predkov a ukážeme svetu krásy slovenskej krajiny . Pôjde o historicky prvú televíznu súťaž, v ktorej sa predstavia folklórne súbory a skupiny, tanečníkov aj spevákov tradičnej ľudovej hudby zo všetkých kútov Slovenska," oznámila RTVS.

Zem spieva bude hlavný program sobotňajšieho večera najbližšie skoro tri mesiace. Začína v sobotu 28. januára na Jednotke. „Desať týždňov sa budeme stretávať s tými najlepšími tanečníčkami či tanečníkmi, speváčkami či spevákmi, hudobníčkami či hudobníkmi a folklórnymi súbormi, ktoré budú reprezentovať pestrofarebnosť slovenských regiónov a krásu slovenského folklóru," píše RTVS. Pripomína, že pôjde výhradne o neprofesionálnych interpretov.

Foto: RTVS

So šou má generálny riaditeľ RTVS Václav Mika veľké plány: "Je to vlastný formát, nepoužívame žiadnu zahraničnú predlohu. Mali sme ambíciu prísť s vlastným formátom, a myslím si, že formát môže mať ambíciu stať sa licencovaný," povedal Mika pre členov Rady RTVS. „Ak môže niečo Slovensko ponúknuť svetu, tak je to niečo, čo sa týka folklóru," dodal Mika.

Súčasťou šou bude aj súťaž, tá pozostáva zo 7 samostatných základných súťažných kôl, 2 semifinálových kôl a finálového kola, do ktorého sa prebojujú len tí najlepší z celkového počtu 63 súťažiacich. Ich výkony bude posudzovať porota na základe svojich odborných vedomostí a skúseností. Hodnotiť sa bude umelecké stvárnenie so zachovaním folklórnych prvkov a umelecký dojem podaných výkonov. Vo finále o víťazovi súťaže rozhodujú v priamom prenose diváci prostredníctvom sms hlasovania.

Divákov bude reláciou sprevádzať zoskupenie S hudbou vesmírnou.