Chystá sa blokáda RTVS, prihlásilo sa osem ľudí

Chystá sa blokáda RTVS, prihlásilo sa osem ľudí Ilustr.foto Omédiách.com

RTVS sa obrátila o pomoc na Policajný zbor SR.

 

 

Duo Alena Krempaská a Peter Weisenbacher ohlásili „blokádu RTVS." Blokovať chcú vo štvrtok podvečer hlavný vchod budovy RTVS v Mlynskej doline v Bratislave. Blokádu organizujú cez ich nedávno zriadenú organizáciu Slovak Political Watchdog. Nepáči sa im návrat Lukáša Dika do RTVS. V čase prešetrovania kauzy údajných SMS a mailov, na ktoré upriamil pozornosť Marián Kočner, nezávislou komisiou RTVS aj komisiou Rady RTVS mal Diko voľno. Václav Mika ho minulý týždeň požiadal, aby sa vrátil do práce, keďže obe komisie nezistili porušenie nestrannosti, objektívnosti a nezávislosti v spravodajstve. V komisii bol napríklad vedúci redaktor zahraničného spravodajstva Českej televízie Michal Kubal, šéfeditor spravodajstva Juraj Fellegi či Pavol Múdry, za slovenskú pobočku IPI.

Weisenbacherovému združeniu to nestačí a chce, aby Diko nastúpil až vtedy, keď budú známe výsledky šetrenia aj ich komisie - tej, ktorú ktorú zostavil on s Krempaskou a je zložená zo zástupcov zahraničných médií. Ich komisia zatiaľ preverovanie neskončila.

„Chceme sa vyhnúť možným osobným konfliktom, alebo zaujatosti. Oslovili sme preto zahraničných expertov. Používanie tohto úniku ľuďmi, ktorí si chceli iba vybavovať osobné účty, tejto téme mimoriadne poškodil, no zdiskreditovať fakty nemožno, nech ich opakujú aj osoby podozrivé z trestnej činnosti. Nechápeme, prečo vedenie RTVS nepočkalo na závery nezávislej medzinárodnej komisie odborníkov predtým, ako umožnilo návrat riaditeľa spravodajstva Lukáša Dika, obzvlášť vzhľadom na to, že niektorí členovia internej komisie mali výhrady," píše v tlačovej správe Krempaská.

Blokádu aktivisti ohlásili v utorok popoludní. Za niekoľko hodín potvrdilo účasť na Facebooku osem ľudí, vrátane Krempaskej a Weisenbachera.

"RTVS svoje stanovisko k tejto téme prezentovala na poslednom rokovaní Rady RTVS, dňa 12.1.2017," reagovala hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. Záverečnú správu Komisie na objasnenie neutrality spravodajstva RTVS zverejnila na svojom webe.

„Vzhľadom na oznámené skutočnosti RTVS v spolupráci s Policajným zborom Slovenskej republiky podnikne štandardné kroky potrebné k zabezpečeniu ochrany našich zamestnancov, ako ja majetku RTVS," dodala hovorkyňa.

Foto: SPW

Dvojica o sebe vyhlasuje, že sú ľudskoprávni aktivisti, verejne sa prezentujú bojom proti politikovi Igorovi Matovičovi. Napríklad minulý rok rozdávali noviny Šašošpeciál, alebo v kostýmoch šašov prišli do parlamentu.
Alena Krempaská bola v minulosti spoluorganizátorkou protestov Gorila ale aj členkou správnej rady slovenskej pobočky Amnesty International (AI). Medzinárodná organizácia po ich ére slovenskej pobočke odobrala štatút.*

*V článku sme mali pôvodne informáciu, že Krempaská "kandidovala do parlamentu za stranu Petra Puškára Právo a spravodlivosť." Za Právo a spravodlivosť nekandidovala Krempaská ale Martina Križanová (na fotke vyššie), ktorá sa zúčastňuje na akciách Krempaskej a Weisenbachera. Za chybu sa ospravedlňujeme.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás na facebooku