Televízny štáb bol uznaný vinným z prevádzačstva

Televízny štáb bol uznaný vinným z prevádzačstva Foto: FB Fredrik Önnevall

Švédsky novinár Fredrik Önnevall a jeho dvaja kolegovia boli dnes vo Švédsku uznaní vinnými z prevádzačstva. V roku 2014 pomohli pätnásťročnému sýrskemu utečencovi dostať sa z Grécka do Švédska.

Önnevall a dvaja členovia jeho štábu, kameraman a tlmočník, v roku 2014 v Grécku natáčali pre švédsku televíziu SVT dokument o reakcii európskych nacionalistických strán na príliv migrantov a filmovali život utečencov na ceste. Narazili pritom na pätnásťročného osamelého Sýrčana, ktorý sa chcel dostať do Švédska za svojím bratrancom.

"Vezmite ma so sebou," požiadal vtedy chlapec Önnevalla. Novinári súhlasili. Önnevall pritom poukázal na to, že chlapec chcel riskovať svoj život. Mladý Sýrčan totiž pôvodne na radu kompresných staníc plánoval naskočiť z veľkej výšky na niektoré z nákladných áut odchádzajúcich z Atén.

Prokuratúra žiadala pre Önnevalla dvojročný trest väzenia. Önnevallov obhajca na súde argumentoval, že novinári neprijali od chlapca žiadne peniaze a že mu pri ceste cez Európu robili iba spoločníkov.

Súd dnes uviedol, že čin reportérov možno označiť za prevádzačstvo, od väzenia ich však ušetril. "Je evidentné, že tím televízie SVT ponúkol pomoc z čisto humanitárnych dôvodov. Dôvodom ich pomoci bol silný súcit s chlapcom," zdôvodnil súd svoje rozhodnutie.

Önnevall vyhlásil, že sa proti verdiktu súdu odvolá. "Nejde ani tak o trest, ako skôr o signál, ktorý ten rozsudok vysiela. Podľa môjho názoru je prípad zle právne interpretovaný," povedal Önnevall.

Obhajoba poukazovala na to, že chlapec si sám platil vlak, autobus a trajekt, ktorými sa do Švédska dostávali. Sám si tiež zariadil doklady. Prokuratúra naopak upozorňovala, že novinári časť cesty viezli Sýrčana autom, ktoré za svoje peniaze prenajali, určovali trasu a chlapca sprevádzali.

Önnevallov dokumentárny program sa po odvysielaní v januári 2015 stretol s rozporuplnými reakciami. Mnoho ľudí mu na sociálnych sieťach vyjadrovalo sympatie, iní ho odsudzovali ako zločinca, ktorý vozí do Švédska nelegálne migrantov.

Sýrsky chlapec sa vo Švédsku stretol so svojím bratrancom, ktorý na neho čakal pri príchode na stanicu, a rýchlo získal povolenie na trvalý pobyt, takže za ním následne mohli prísť aj jeho rodičia, brat a sestra. Hovorí už plynule po švédsky, robí si kurz na vodičský preukaz a v lete si našiel prvú brigádu. S Önnevallom je stále v kontakte.