Adele rozlomila Grammy a polovicu dávala Beyoncé

Adele rozlomila Grammy a polovicu dávala Beyoncé Foto: Twitter Adele

Tohtoročné Grammy ovládla Adele a posmrtne David Bowie.

 

 

Britská speváčka Adele získala s albumom 25 a piesňou Hello päť cien Grammy a premenila tak všetky svoje tohtoročné nominácie na tieto prestížne ceny. Jej hlavná súperka v 59. ročníku Grammy americká speváčka Beyoncé, ktorá bola nominovaná v deviatich kategóriách, dostala dve Grammy.
Adele, ktorá pri preberaní poslednej Grammy so slzami dojatia pochválila svoju kolegyňu Beyoncé a jej album Lemonade, dostala zlaté gramofóniky za album roka, nahrávku roka, pieseň roka, popový sólový výkon a popový vokálny album. Jej predchádzajúca štúdiová skladba s názvom 21 vyniesla pred piatimi rokmi tejto dvadsaťosemročnej speváčke šesť cien Grammy.

"Nemôžem akceptovať toto ocenenie," povedala podľa The Independent počas svojej ďakovnej reči Adele. "Lemonade Album bolo tak monumentálny, Beyoncé," povedala Adele speváčke Beyoncé a pritom rozlomila cenu a polovicu jej podávala.

Beyoncé dnes dostala Grammy za hudobné video k piesni Formation a za album súčasnej urban music za skladbu Lemonade.

Bowie, ktorý podľahol rakovine vlani v januári, a jeho album Blackstar dostali päť zlatých Grammy. Z toho štyri dostal Bowie a jednu dizajnér jeho albumu Jonathan Barnbrook za obal. Album porota ohodnotila okrem iného ako najlepší alternatívny album, Bowieho ocenila za najlepší rockový výkon a najlepšiu rockovú pieseň (Blackstar).

Odporúčame aj: Prehľad víťazov v hlavných kategóriách hudobných cien Grammy

Na slávnostnom večere americká akadémia spomenula aj ďalších vlani zosnulých hudobníkov. Britskému spevákovi Georgeovi Michaelovi vzdala poctu jeho piesňou Adele, ktorá rovnako ako na minuloročných Grammy, spev prerušila a po ospravedlneniu publiku začala spievať znovu. Bola vraj rozrušená, pretože si Michaela veľmi vážila. Speváka Prince pripomenul piesňou Bruno Mars.

Slávnostný ceremoniál začal britský moderátor a komik James Corden, ktorý na úvod zarapoval. "Večer si užite, teraz máme Trumpa, čo bude nevieme ... zišli sme sa tu bez ohľadu na farbu hlasu, pleti...," pripomenul Corden antiimigračnú politiku nového amerického prezidenta.

Speváčka Jennifer Lopez ohlásila, že Talentom roka sa stal americký rapper Chance the Rapper. Ten dostal aj cenu za najlepší rapový výkon s piesňou No Problem a najlepší rapový album za skladbu Coloring Book, ktorá je ponúkaná len cez stream.

Cenu za najlepší výkon popového dua / skupiny dostalo americké duo Twenty One Pilots. Cenu si prevzali v gala len do pol tela, ku košeli a saku mali miesto nohavíc spodné prádlo (boxerky).

Grammy za najlepší metalový výkon si odniesla skupina Megadeth za pieseň Dystopia z rovnomenného albumu. Najlepším rockovým albumom sa stala skladba Tell me Im pretty od americkej kapely Cage the Elephant. Na ceremoniáli zahrala aj metalová legenda americká skupina Metallica, s ktorou si zaspievala speváčka Lady Gaga.

Grammy za celoživotné dielo, ktoré boli oznámené už v decembri, dostali speváci Charley Pride a Jimmie Rodgers, americký jazzman Ahmad Jamal, hudobník Sly Stone, speváčky Shirley Caesar a Nina Simone a skupina The Velvet Underground.