Erikovi Tomášovi sa nepáčil prístup moderátora v O 5 minút 12

Erikovi Tomášovi sa nepáčil prístup moderátora v O 5 minút 12 Reprofoto RTVS

V nedeľu sa viacerí politici v O 5 minút 12 preťahovali o slovo, viacerí sa sťažovali, že nemali v RTVS adekvátny priestor. Kto v skutočnosti rečnil najviac?

 


Poslanec a poradca premiéra Erik Tomáš (Smer-SD) bol v relácii O 5 minút 12 prvýkrát a hneď na začiatku mal výhrady k spôsobu, ako vedie reláciu moderátor Martin Strižinec.

 

V štúdiu boli s Tomášom aj poslanci Boris Kollár (Sme rodina), Gábor Gál (Most-Híd) a Ľubomír Galko (SaS).

Hneď pri prvej otázke moderátora sa Tomáš ohradil. Nepáčilo sa mu, že mu moderátor Strižinec po niekoľkých vetách skočil do reči. „Nechajte ma prosím vás dohovoriť. Pán Strižinec, ja vás chcem poprosiť, aby ste ma nechali dohovoriť ako pána Galka, potom mi môžete položiť akúkoľvek otázku. Dobre?" Súčasný poradca premiéra a bývalý redaktor televízie Markíza Erik Tomáš pokračoval ďalej a vysvetľoval, ako určuje ceny energii regulačný úrad a ako sa ku kauze s cenami postavil Robert Fico. Keď Tomáš povedal „a teraz to rozmením na drobné..."

Strižinec sa ho pokúšal zastaviť opäť: "No a teraz by som vám práveže do toho vstúpil, aby ste dohovorili." Proti čomu sa Tomáš znovu ohradil: „No. To je zaujímavé, že po minúte už vstupujete do môjho prejavu. Ja by som chcel ešte, ešte by som chcel niečo povedať."

Reprofo RTVS

Tomáš upozorňoval často aj prítomných politikov, aby ho nechali dohovoriť a neskákali mu do reči.

Prítomnému Kollárovi sa zas nepáčilo, že mu skáče do reči Tomáš: "Neskáčte do reči, mám slovo, pán kolega, mám slovo. Ja som vám neskákal do reči. Potom dostanete možnosť a potom si odpovedajte, ale teraz buďte ticho," povedal Kollár. „Budem čakať. Nieste môj otec," reagoval Tomáš.

Výhrady k relácii mal aj poslanec Gábor Gál, ktorý v prvej polovici relácie dostal väčší priestor len raz, na čo aj moderátora počas vysielania upozornil: „Na čo ste ma pozvali, keď k slovu ma ani raz nepustíte. Ja viem, že tu máte štyri stoličky a keď nemáte priestor pre štvrtého politika, tak potom nepozývajte."

„Ale už nebuďte všetci takí vzťahovační," reagoval Martin Strižinec.

Aký priestor mali jednotliví politici 13. februára v relácii O 5 minút 12?
(Porovnávali sme podľa približného počtu slov diskutérov v relácii):

Ľubomír Galko (SaS)                3098
Erik Tomáš (Smer-SD)             2426
Gábor Gál (Most-Híd)              1719
Boris Kollár (Sme rodina)        1534

Aj keď najväčší priestor využil v relácii Galko, ani ten si neodpustil uštipačnú poznámku na adresu RTVS: „Využil by som tuto príležitosť na to, aby som poďakoval verejnoprávnej televízii za to, že ma ako bývalého ministra obrany a podpredsedu strany Sloboda a solidarita, po viac ako piatich rokov, pozvala do televíznej debaty a diskusie O päť minút dvanásť a musím povedať, že v mojom prípade je to doslova niekoľko rokov po dvanástej," povedal v úvode poslanec SaS.

Celá relácia