Do kín prichádza film Mlčanie, vychádza aj knižná predloha

Do kín prichádza film Mlčanie, vychádza aj knižná predloha Foto z filmu Mlčanie

O filmovú adaptáciu známej knihy sa režisér Scorsese snažil 28 rokov.

 

 

Súčasne s premiérou filmu Martina Scorseseho Mlčanie vychádza v českom preklade aj románová predloha s názvom Mlčení japonského spisovateľa Šúsakua Endoa.

Román Mlčanie krátko po prvom vydaní v roku 1966 získal literárnu cenu pomenovanú podľa klasika japonskej modernej prózy Džuničiróa Tanizakiho.

„Veríme, že dielo slávneho filmára prináša nádej na rehabilitáciu záujmu o mimoriadnu knihu, ktorej český preklad vyšiel už pred tridsiatimi rokmi, "povedal ČTK riaditeľ vydavateľstva Vyšehrad Pravomil Novák.

Románopisec, kritik a dramatik Endó (1923 až 1996) patril k príslušníkom takzvanej tretej povojnovej generácie japonských spisovateľov. V 11 rokoch bol pokrstený, čo zásadne ovplyvnilo jeho život i tvorbu, a odráža sa to tiež v románe Mlčanie. Vzorom pre hlavnú postavu románu sa stal osud talianskeho misionára Giovanniho Battistu Sidottiho. Kniha rozpráva príbeh jezuitov, prichádzajúcich do Japonska v prvej polovici 17. storočia, kedy je v krajine katolícka viera zakázaná, styky s európskymi krajinami obmedzované a nežiaduci votrelci kruto trestaní.

Oscarový režisér Scorsese do hlavných úloh filmu Mlčanie obsadil vychádzajúce hollywoodske hviezdy Adama Drivera a Andrewa Garfielda. Scenár napísal Scorsese spoločne s Jayom Cocksom, s ktorým už spolupracoval na filmoch Gangy New Yorku a Vek nevinnosti. Po špeciálnej projekcii vo Vatikáne, kde film videli tri stovky jezuitov, sa Scorsese stretol aj s pápežom Františkom a daroval mu japonský obraz Panny Márie zo 17. storočia. Film nakrúcaný na Taiwane okrem iného rieši dilemu, nakoľko kňaz nesie vinu za utrpenie tých, ktorí ho nasledujú.

Scorsesemu trvalo 15 rokov, než mal v ruke scenár, s ktorým bol spokojný. Neskôr na projekt ťažko hľadal peniaze. Film nebol zaradený do nominácií na Zlaté glóbusy ani do cien Screen Actors Guild Award, ktoré udeľuje americká odborová herecká organizácia.