Film Piata loď získal na Berlinale prvú cenu v špeciálnej kategórii

Film Piata loď získal na Berlinale prvú cenu v špeciálnej kategórii Foto: piatalod.sk

Film Piata loď získal na festivale Berlinale významné ocenenie Krištáľového medveďa pre najlepší film v súťažnej sekcii Generation Kplus. Oznámili to dnes organizátori festivalu.

 


Slovensko-česko-maďarský film mal na medzinárodnom filmovom festivale svetovú premiéru. V rámci programovej sekcie Generation Kplus ho odprezentovali celkom päťkrát. Rodinná dráma Piata loď režisérky Ivety Grófovej vznikla na motívy rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej. Slovenská premiéra ju čaká už 16. marca 2017.

Špeciálna edícia knihy aj s CD s titulnou piesňou od Katarzie vychádza o pár dní.

"Vybrali sme film, ktorý je kreatívny a autentický. Je o dvoch deťoch, ktoré stvorili svoj vlastný malý svet a pravidlá. Príbeh filmu je podľa nás veľmi dojemný a tiež herci boli veľmi uveriteľní," uviedla špeciálna detská porota, ktorá rozhoduje o tejto špeciálnej cene.

Foto: Režisérka filmu Iveta Grófová   Foto: Benjamin Cölle

Rodinná dráma Piata loď je príbehom netradičnej detskej rodiny, inšpirovaným skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť matkou. Hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky.

Hlavnú úlohu vytvorila desaťročná Vanesska z Bratislavy. Jarkinu matku hrá speváčka z Košíc Katarína Kamencová, jej matku stvárnila herečka Johanna Tesařová.

Odporúčame aj: Zlatého medveďa získal na Berlinale film O tele a duši

„Je to obrovské, ale naozaj, obrovské prekvapenie, vôbec som takýto úspech nečakala. Úžasné je, že ide o cenu, ktorú udeľujú deti, je perfektné dostať cenu od detskej poroty," povedala bezprostredne po ceremoniáli režisérka a scenáristka Iveta Grófová. „Veľmi sa z ocenenia tešíme, veríme, že aj doma na Slovensku si film nájde svojich divákov," povedala producentka Katarína Krnáčová.

Detská porota, ktorá je zložená z detí nie starších ako je samotné obecenstvo filmov sekcie Generation, sa vyjadrila o filme takto: „Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh sa nás veľmi dotkol a hercom sme naplno uverili".

Snímka súťažila v konkurencii filmov z viacerých krajín, ako je Brazília, Veľká Británia, Austrália, Kanada, Poľsko, USA, Nemecko, Argentína, Mexiko, Čína.

Predchádzajúci dlhometrážny film Ivety Grófovej Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012 a otváracím filmom sekcie Na východ od Západu na Medzinárodnom festivale Karlovy Vary.