Filmová hviezda z čias nacizmu pracovala údajne pre KGB

Filmová hviezda z čias nacizmu pracovala údajne pre KGB Zdroj: 716 channel

Niekdajšia nemecká filmová a operetná hviezda Marika Rökková spolupracovala od 40. rokov minulého storočia sa sovietskou rozviedkou a podieľala sa zrejme na vyzradení informácií o chystanom útoku nacistov na ZSSR.

Napísal to v pondelok britský denník The Guardian s odvolaním sa na odtajnené dokumenty. Rökková, pôvodom Maďarka narodená v Káhire, zomrela v roku 2004.

Revuálna hviezda nemeckých vojnových filmov sa mala z vôle ministra propagandy Josepha Goebbelsa stať domácou verziou hollywoodskych filmových idolov, najmä Ginger Rogersovej a Rity Hayworthovej. Hoci filmy Rökkovej neobsahovali zjavnú nacistickú propagandu, stelesňovala v 30. a 40. rokoch "novú nemeckú ženu" a starala sa o zábavu národa vo vojnovej dobe. Po vojne sa dva roky nesmela objaviť na plátne.

Podľa odtajnených dokumentov herečka pôsobila ako sovietska agentka od 40. rokov. Agentom KGB bol zrejme aj jej manžel, režisér Georg Jacoby, napísal britský denník.

Bližšie informácie o povahe správ, ktoré Rökková Moskve odovzdávala, nie sú podľa denníka The Guardian zatiaľ jasné. Bola však podľa zverejnených dokumentov členkou špionážne skupiny Krona, ktorá pracovala pre Sovietsky zväz. Rozviedke ZSSR odovzdala skupina informácie o pláne Barbarossa, teda o napadnutí Sovietskeho zväzu nacistickou armádou v roku 1941, a tiež o pripravovanej nemeckej ofenzíve pri Kursku o dva roky neskôr.

Rökková bola za vojny obľúbenou herečkou Adolfa Hitlera a podľa špekulácií zrejme aj Goebbelsovou milenkou, napísal The Guardian.