Odovzdávanie Oscarov sprevádzal omyl, hlavnú cenu dali nesprávnemu filmu

Odovzdávanie Oscarov sprevádzal omyl, hlavnú cenu dali nesprávnemu filmu Reprofoto ABC

Oscara za najlepší film získal Moonlight, najviac cien má La La Land.

 

 

Slávnostný ceremoniál odovzdávania Oscarov skončil nepríjemnou chybou, keď herci vyhlasujúci víťaza uviedli iný film.

Záver oscarovej slávnosti, ktorú v nedeľu večer miestneho času moderoval komik Jimmy Kimmel, skončil trapasom. Herci Warren Beatty a Faye Dunawayová, ktorí vyhlasovali víťaza kategórie najlepší film, oznámili, že ním je La La Land, aj keď v skutočnosti vyhral Moonlight. Za chybou zrejme stála zlá obálka, ktorú dostali. Bolo v nej oznámenie o víťazstve Emmy Stoneovej v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe.

Na chybu sa prišlo až v okamihu, keď už tvorcovia muzikálu La La Land na pódiu preberali prestížne ocenenie. Oscara si nakoniec prišli prevziať skutoční víťazi - autori Moonlight.

Odporúčame aj: Kto získal Oscara za rok 2016, prinášame kompletný zoznam

Hoci nevyhral cenu za najlepší film, získal romantický muzikál režiséra Damiena Chazellea najviac zlatých sošiek - celkom šesť. Nominácií mal ale celkom 14. Jednu z cien dostal samotný Chazelle, ktorý sa tak stal najmladším režisérom, ktorý kedy Oscara dostal. Filmová akadémia ocenila tiež výkon Emmy Stoneovej, ktorá v La La Lande stvárnila hlavnú rolu začínajúcej herečky. Zlatú sošku si odniesli aj kameraman filmu Švéd Linus Sandgren a tiež dvojica David Wasco a Sandy Reynoldsová-Wascová, ktorí sa postarali o výpravu a dekoráciu. La la Land ovládol tiež kategórie najlepšia hudba a pieseň. Za hudbu získal Oscara Justin Hurwitz, ktorý zložil aj hudbu víťaznej piesne City of Stars. Text k nej napísali Benj Pasek a Justin Paul.

Ryan Gosling, ktorého mnohí tipovali na víťaza kategórie najlepší herec v hlavnej úlohe, nakoniec sošku nezískal. Porazil ho Casey Affleck, ktorý akademikov presvedčil úlohou v dramatickom príbehu Miesto pri mori. Rovnaký film dostal aj cenu za najlepší pôvodný scenár.

Okrem najlepšieho filmu získal Moonlight ešte ďalších dvoch Oscarov. Za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe ocenila akadémia Mahershalu Aliho. Barry Jenkins a Tarell Alvin McCraney si potom vyslúžili cenu za najlepší scenár podľa predlohy.

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov tento ročník nebude prepieraný za "príliš bielych Oscarov". Okrem triumfu Moonlight si za rolu vo filme Fences (Ploty), ktorý režíroval Denzel Washington, si cenu v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe odniesla černošská umelkyňa Viola Davisová.

Aj keď sa čakalo, že bude oscarový večer vzhľadom na napätú politickú situáciu v USA výrazne politický, na adresu nového prezidenta Donalda Trumpa nepadla tvrdá kritika, skôr mnoho vtipov. Moderátor Jimmy Kimmel sa napríklad čudoval nad tým, že prezident ešte nič netweetoval a herečku Maryl Streep označil po vzore prezidenta za jednu z najviac precenených herečiek. Streepová sa za to dočkala búrlivých ovácií. Trumpovi Kimmel ironicky poďakoval za to, že sa vďaka nemu udeľovanie cien Oscarov už nezdá byť tak rasistické.

Potlesk si vyslúžil herec Gael García Bernal, ktorý sa "ako Mexičan a ľudská bytosť" vyslovil proti "akejkoľvek stene, ktorá by nás chcela oddeľovať". Mnoho celebrít do Dolby Theatre v Los Angeles prišli s modrou stužkou organizácie ACLU, ktorá na súde napadla Trumpov imigračný dekrét.

Jednou z mála politických kontroverzií večera sa tak stala neúčasť iránskeho režiséra Asghara Farhadiho, ktorého film Klient vyhral v kategórii najlepší neanglicky hovorený film. Farhad, ktorý vyhral Oscara už v roku 2012 za Rozvod Nadera a Simin, ceremóniu bojkotoval kvôli Trumpovmu dekrétu o zákaze vstupu občanov siedmich prevažne moslimských krajín do USA.

Najlepším animovaným filmom minulého roka sa stal podľa americkej akadémie Zootropolis: Mesto zvierat. Úspešný bol tiež film Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu režiséra Mela Gibsona, ktorý dostal dvoch Oscarov - za strih a zvuk.