Na JOJ začína historický seriál 1890, prinášame podrobnosti

Na JOJ začína historický seriál 1890, prinášame podrobnosti Foto: JOJ

V nedeľu 5. marca začína na JOJ dlhoavizovaná novinka- seriál s názvom 1890. „Z hľadiska žánru ide o historický dramatický seriál s kriminálnou zápletkou, v ktorom však okrem napätia a prekvapivých zvratov nechýbajú ani dobrodružné, romantické a humorné prvky," píše televízia JOJ.

 

 

Dej trinásťdielného seriálu je situovaný do obdobia konca 19. storočia, do obdobia, keď sa ľudové povery a viera v mágiu či nadprirodzené bytosti miešajú s príchodom prevratných technických vynálezov ako telefón či automobil a objavmi dodnes využívaných kriminalistických metód a postupov - daktyloskopia, balistika.

Dej sa odohráva na Gemeri, predovšetkým v prostredí kaštieľa Betliar.

Hlavnou postavou seriálovej novinky bude detektív János Marton z Pešti, v podaní Jána Koleníka. „János má uznávaný pestrý život, v ktorom vyvedie niečo, za čo je potrestaný. Musí odísť na Betliar, kde bude vyšetrovať veľmi zložitý prípad, ktorý sa stal v jednej rodine," hovorí o svojej postave herec. Martonov príbeh však nebude len o vyšetrovaní prípadu, ale aj o tom, ako sa chtiac-nechtiac zamieša karty v jednej zámožnej rodine. Detektív teda nebude odhaľovať len pozadie zločinu, ale aj vnútro rodiny a popritom ruka v ruke hľadať vraha.

Odporúčame aj: Najlepšie seriály, ktoré nikdy neprišli do televízie

Foto: JOJ

Uznávaný detektív je moderný mestský človek, ktorý má oproti obyčajnému dedinskému ľudu, ale i väčšine žandárov navrch. „Hovoria o ňom, že je talentovaný a má za sebou veľa úspechov. Podstatné je, že keďže je Marton z Pešti a veľkého mesta, ktoré je pokrokové, k dispozícii má najmodernejšie výdobytky modernej doby. Daktyloskopia a rôzne vynálezy kriminalistiky a najnovšie objavy mu uľahčujú prácu," hovorí Koleník. Marton sa snaží všetky svoje poznatky aplikovať aj na Betliari.

Odporúčame aj: Pozrite sa, kto koho hrá v seriáli 1890 na JOJ

Tamojší ľudia však nie sú stále ovplyvnení najnovším technickým pokrokom, a tak sú voči nemu maximálne nedôverčiví, izolovaní a majú strach. „Ľud sa prirodzene utieka k poverám a rôznym mýtom. Marton im to musí celé objasniť a racionálne vysvetliť. Je to veľmi zaujímavé, ba až mystické. Keď ľudia niečomu nerozumejú a nemajú prehľad, v hlave si vytvárajú veci, v ktorých majú istotu. Marton sa ich však bude snažiť zmeniť," dodáva predstaviteľ elegantného detektíva Jánosa, ktorý je maximálne ambiciózny a v práci nerobí žiadne chyby. Detektív Marton si čoskoro získa aj vás!

Príprava seriálu trvala dva roky. Seriál 1890 si zakladá na vernom vizuálnom dobovom spracovaní. Štáb natáčal aj v historických priestoroch kaštieľa Betliar, kde sa museli všetci členovia výroby vysporiadať s netradičnými podmienkami a nízkymi teplotami nielen v exteriéri, ale aj v samotnom kaštieli, píše televízia.
„Napriek tomu však nejde o vernú dobovú rekonštrukciu – tvorcovia sa napriek konzultáciám s odborníkmi nesnažili o absolútnu historickú presnosť vo všetkých zložkách, ale vytvorili vlastný svet, kde rok 1890 treba chápať len ako približné ukotvenie v čase a niektoré dobové detaily boli prispôsobené v prospech motívov zaujímavých pre súčasného diváka.

Foto: JOJ

Exteriéry vznikali v okolí Gemera aj v priľahlých maďarských dedinkách, nakrúcalo sa aj v jaskyni či bani.

Odporúčame aj: Vypočujte si celú titulnú pieseň z 1890, spevák je z Korben Dallas

Rekvizity pre seriál sa začali zbierať už rok pred nakrúcaním, pričom pochádzajú z rôznych miest – či už zo štúdií na Barrandove, pražských starožitníctiev, Viedne ale aj z Gemera. Niektoré pochádzajú i z historickej zbierky kaštieľa Betliar, iné sú zas ušité priamo na mieru pre seriá.
Precíznou prípravou prešli aj samotní herci seriálu s medzinárodným obsadením, v netradičných úlohách sa objaví množstvo hoercov zo Slovenska (Ján Koleník, Milan Ondrík, Martin Nahálka, Anikó Vargová a i.) i zahraničia (Stanislav Majer (CZ), Vica Kerekes (SK-HU), Filip Kaňkovský (CZ), Lukasz Kos (PL) a i.).