Syn narkobaróna Escobaru: Seriály o mojom otcovi glorifikujú zločinca

Syn narkobaróna Escobaru: Seriály o mojom otcovi glorifikujú zločinca Foto: Netflix

Syn známeho narkobaróna Pabla Escobara kritizoval seriály o svojom otcovi, ktoré podľa neho glorifikujú kriminálnikov a dávajú tak mladým zlý príklad. Sebastián Marroquin, ktorý sa od otca dištancoval aj zmenou mena, to povedal v rozhovore pre denník El Periódico.

 

 

"Takéto seriály urobili z môjho otca hrdinu a mladí si potom myslia, že je'cool' byť drogovým dealerom," posťažoval sa Marroquin denníku pri príležitosti vydania svojej druhej knihy. Povedal tiež, že seriály ako kolumbijský El Patrón del mal (v angličtine ako Drogový kráľ, 2012) a americký seriál Narcos (2015) manipulujú skutočnosť a nehovoria pravdu.

Escobarov syn tiež uviedol, že produkčnej spoločnosti Netfix k seriálu Narcos ponúkal rodinný archív, vrátane otcových listov a doteraz nezverejnených videí, ale spoločnosť vraj nemala záujem.

Marroquin sa narodil ako Juan Pablo Escobar v roku 1977 v kolumbijskom Medellíne a vyrástol obklopený prepychom. Medellínsky kartel, ktorému jeho otec v 80. rokoch šéfoval, bol hlavným dodávateľom kokaínu do USA. Pablo Escobar sa vďaka tomu stal jedným z najbohatších mužov svojej doby. Mal dokonca aj vlastné ZOO.

Odporúčame aj: Najlepšie seriály, ktoré nikdy neprišli do televízie

Marroquin, ktorý mal 16 rokov, keď jeho otca zastrelila kolumbijská polícia, vyštudoval architektúru a teraz žije s rodinou v Argentíne. "Predtým som dostával listy, že som zbabelec, keď nechcem pokračovať v kariére svojho otca, ako keby viedol nejaký dôstojný život," povedal Escobarov syn.

Pablo Escobar (narodený v decembri 1949) začínal ako kriminálnik s predajom pašovaných cigariet a falošných lotériových tiketov. Od 70. rokov pracoval pre drogových dílerov, pre ktoré napríklad unášal ľudí za výkupné. V roku 1975 sprevádzkoval prvú trasu, po ktorej pašoval drogy do USA. Čoskoro sa tak vypracoval, že v 80. rokoch jeho medellínsky kartel zásoboval americký trh odhadom 80 tonami kokaínu mesačne a dodával do USA asi 80 percent z celkového množstva pašovaného kokaínu.

V Escobarovej vojne s konkurenčnými kartelmi prišlo o život nielen v Kolumbii niekoľko stoviek policajtov, sudcov aj prominentných politikov. Kým pre USA a kolumbijskú vládu bol nepriateľom číslo jedno, pre niektorých Kolumbijčanov bol "novodobým Robinom Hoodom". Chudobný ľud si kupoval výstavbou športovísk, škôl i nemocníc.

V roku 1991, keď nová kolumbijská vláda pritvrdila v boji proti drogovým kartelom, sa Escobar pod prísľubom, že nebude vydaný do USA, vzdal. Skončil v osobitnom väzení, na ktorého stavbu najprv osobne dohliadal a odkiaľ potom riadil ďalej svoj kartel. Keď ho vláda chcela neskôr previesť do normálnej väznice, utiekol. Skrýval sa skoro rok a pol, než polícia jeho úkryt odhalila a v decembri 1993 ho pri prestrelke zabila.