Mečiarove klamstvá priniesli televízii TA3 rekord

Mečiarove klamstvá priniesli televízii TA3 rekord Foto: TA3

„Premiéra relácie Téma dňa sa s rtg 248 tisíc divákov stala druhou najsledovanejšou reláciou v histórii TA3 mimo parlamentných volieb v rokoch 2012 a 2016. V premiére a v prvej repríze dosiahla relácia kumulatívny reach 538 tis. divákov," napísala TA3.

 

 

Televízia TA3 odvysielala v utorok večer diskusiu o Mečiarových amnestiách, v ktorej moderátor Peter Bielik diskutoval s Vladimírom Mečiarom bývalým predsedom vlády a predsedom strany predsedom Most-Híst Bélom Bugárom.

Zavlečenie Michala Kováča ml. mala údajne na svedomí SIS na čele s Mečiarovým mužom Ivanom Lexom. „Nariaďujem, aby sa nezačínalo, a ak sa začalo, aby sa zastavilo trestné stíhanie za trestné činy spáchané v súvislosti so zavlečením Michala Kováča mladšieho do cudziny," oznámil v roku 1998 Mečiar, čím zabezpečil únoscom beztrestnosť.

Mečiar hneď na začiatku ďakoval televízii za to, že ho pozvala. „Dovoľte, aby som poďakoval šéfovi vašej televízie a vám osobne, že ste jediné médium, ktoré mi za roky dávajú šancu verejne vystúpiť a obhájiť sa, hoci útoky trvajú niekoľko rokov bez možnosti môjho vyjadrenia." Hneď prvá veta z jeho vystúpenia bola nepravdivá. Viaceré médiá mu poskytli možnosť vyjadriť sa, no odmietal. Aj včera odmietal odpovedať na otázky novinárov, ktorí ho čakali pred budovou TA3.

Zavádzanie, prekrúcanie bolo aj v ďalších jeho tvrdeniach, napríklad tvrdil, že „za mojej vlády sa neprivatizovalo" alebo „mohol niekto v SIS o tom vedieť, ale SIS to neurobila," čo nie je pravda. Dôkazy v obžalobe prokuratúra potvrdzujú účasť SIS na akcii. Bugár Mečiara upozornil, že sníva. "Všetko dobré aj poslucháčom, o veľa rokov sa možno stretneme," lúčil sa Mečiar na konci.

„Jeho bývalí voliči mali možnosť v televízii vidieť, ako sa tento bývalý boxer snaží presvedčiť verejnosť o svojom čistom charaktere. A čo videli? Videli ukrývať sa za maskou silného muža zbabeleca, ktorý má strach z toho, že vyšetrovanie únosu bude obnovené a on a jeho bývalí spolupracovníci budú musieť vysvetľovať svoje činy," zhodnotil vystúpenie Mečara novinár Eugen Korda. Podľa Kordu, ktorý o udalostiach 9. rokoch informoval Mečiar, ktorý "nesie podstatný diel viny za únos Kováča mladšieho a vraždu Róberta Remiáša, sa nezmenil. Klame, klame a klame, tak ako klamal nielen počas celej svojej politickej kariéry, ale aj počas svojho života."

Pred televíziou čakali novinári ale aj ďalší ľudia a politici, ktorí prišli osobne vyjadriť Mečiarovi nesúhlas s jeho amnestiami a s tým, čo sa dialo za jeho éry: