Film Kráska a zviera ruské deti uvidia, ale len pod podmienkou

Film Kráska a zviera ruské deti uvidia, ale len pod podmienkou Foto: Disney

Ruská cenzúra nakoniec pustila do kín americký film Kráska a zviera, ktorý chcel poslanec Štátnej dumy Vitalij Milonov zakázať kvôli propagáciu homosexuality. Dala však všetkým návštevníkom prísnejšiu podmienku.

Hraná adaptácia animované klasiky spoločnosti Disney bude je v ruských kinách prístupná len mládeži staršej ako šestnásť rokov. Mladších divákov musia odprevadiť rodičia.

Poslanec Štátnej dumy Vitalij Milonov, monarchista a vyznávač ortodoxného pravoslávia, sa listom obrátil na ministerstvo kultúry so žiadosťou, aby obsah filmu preverili ministerskí úradníci pre podozrenie, že v rozpore s ruským zákonmi propaguje homosexualitu.

Milonov sa v Rusku aj v zahraničí preslávil ako militantný ochranca mravnosti a navrhovateľ zákona o zákaze propagácie homosexuality medzi mládežou.

Podľa Milonova je film "nezodpovednou propagandou hriechu" a jeho uvedenie do kín motivujú len peniaze. "Pod pláštikom detskej rozprávky sa divákom predkladá zjavná, nezakrytá a nezodpovedné propaganda hriechu," čo vraj potvrdzuje množstvo rozhnevaných ohlasov. "Hlavnou úlohou štátu je chrániť deti pred špinou sveta," napísal poslanec ministrovi.

Milonov zrejme reagoval na nedávne vyjadrenie amerického režiséra snímky Billa Condona. Ten bez ďalšieho spresnenia povedal, že celovečerný film, obsahuje "prvý výhradne homosexuálny okamih" v histórii štúdií Disney.