Živé vysielanie Večere s Havranom bude chrániť polícia

Živé vysielanie Večere s Havranom bude chrániť polícia Foto: RTVS

Špeciálnu diskusiu bude RTVS vysielať naživo neobvykle z Banskej Bystrice na Dvojke a netradične už od 20:10, relácia bude mať mimoriadne predĺženú, takmer dvojhodinovú stopáž.

Dnes večer 14. marca bude RTVS vysielať diskusnú reláciu Večera s Havranom na tému Slovenský štát a Jozef Tiso. Bude sa venovať jeho vzťahu s Hitlerom, s Vatikánom až po porážku, jeho útek a popravu.

Televízia si zabezpečila špeciálnu ochranu. „V povstaleckom meste budeme mať ochranu bezpečnostnej služby a polície, vstup do divadla bude kontrolovaný a nikto ozbrojený, ani vyzbrojený vlajkami, alebo s úmyslom vysielanie prerušiť, sa do divadla (Bábkove divadlo na Rázcestí) nedostane," povedal pre Omédiách.com moderátor relácie Michal Havran. Podľa jeho slov je to reakcia polície aj RTVS na zlé skúsenosti z novembra, keď na diskusiu prišli ozbrojení muži a na rôzne vyhrážky a výzvy, ktoré sa objavili na nazi weboch cez víkend.

Vstup divákov je zadarmo, kvôli počtu miest podmienený online registráciou.

Havran zároveň odmieta tvrdenie ľudí zo Slovenských Národných Novín (patria Matici slovenskej), že ich „bratia a sestry" sa nemohli zaregistrovať, lebo „miesta boli od začiatku vopred obsadené." „Je to lož. Registrácia bola otvorená od minulého týždňa, nemôžme za to, že Maroš Smolec (šéfredaktor SNN) a spol. si to neskoro všimli," napísal Havran.

Témou diskusie bude vznik a existencia vojnového Slovenského štátu, ale aj otázka zodpovednosti za deportácie, zákaz politických strán či mýtus prosperity a pokoja, ktorý dodnes vojnový štát obklopuje.

Pozvanie do relácie prijali spisovateľ a publicista Silvester Lavrík a historici Jakub Drábik, Ivan Mrva a Anton Hruboň.