Zomrel praotec reality show

Zomrel praotec reality show Youtube The gong Show

O Barrisovi sa hovorilo, že navždy zmenil tvár televízie. Je považovaný za praotca pokleslej televíznej zábavy aj dnešných reality show.

 


Vo veku 87 rokov zomrel vo svojom domove v New Yorku americký televízny producent Chuck Barris. Oznámila to dnes agentúra AP.

 

V 60. rokoch prišiel s reláciami, ktoré búrali pravidlá a posúvali hranice vkusu a humoru. V obdobách dnešných "zoznamiek" sa otvorene hovorilo o sexe, na obrazovky prvýkrát priviedol a zosmiešňoval spievajúcich amatérov a prišiel aj s predchodcami dnešných reality show, v ktorých súťažiaci odhaľovali svoje najintímnejšie súkromie. Barris neváhal využívať prostoduchý, trápny a vulgárny humor či vyvolávať salvy smiechu urážaním a ponižovaním hostí.

Hoci Barrisove relácie platili za symbol nevkusu a kritizovali ich novinári, cirkev, rodičovské spolky aj intelektuáli všetkého druhu, boli veľmi populárne a Barris svojho času pravidelne plnil stránky amerických novín a časopisov. Pred rokmi znovu vzbudil rozruch, a to svojou knihou pamätí, v ktorej tvrdí, že vo voľnom čase bol profesionálnym zabijakom v službách CIA. Celkom vraj zabil 33 ľudí. Jeho pamäti vzbudili taký rozruch, že inak k podobným tvrdeniam zdržanlivá CIA mala potrebu je dementovať. Kniha sa stala bestsellerom a potom, čo ju Charlie Kaufman prepísal do filmovej podoby, ju ako svoj režijný debut sfilmoval George Clooney. V Česku je film o údajných Barrisových osudoch známy pod názvom Milujte svojho zabijaka.

Barris zomrel prirodzenou smrťou, poznamenala AP a dodala, že svojho času producent uspel aj ako hudobný skladateľ s hitom Palisades Park z roku 1962.