Problém slovenského extrémizmu na pretrase už aj v Európskom parlamente

Problém slovenského extrémizmu na pretrase už aj v Európskom parlamente Reprofoto JOJ

Vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu predstavila Jana Žitňanská projekt, ktorý spustilo občianske združenie Pomoc človeku na čele s Monikou Ščevovichovou.

 

 

Projekt Poznaj svoju minulosť a nezabudni reaguje na narastajúci extrémizmus na Slovensku. Formou výstavy a diskusií poukazujú mladí handicapovaní na súvislosti s históriou, ktoré vyvrcholili počas II. svetovej vojny a holokaustu.

Jana Žitňanská napísala o tejto udalosti aj na svoju Facebookovú stránku.
„Tento projekt reaguje na narastajúci radikalizmus a extrémizmus v spoločnosti a prostredníctvom návštev koncentračného tábora v Osvienčime a následnými diskusiami s verejnosťou má za cieľ pripomínať, že ĽUDIA SO ZDRAVOTŃYM POSTIHNUTÍM BOLI PRVÍ, KTORÍ ZAHYNULI V PLYNOVÝCH KOMORÁCH.

FB Jana Žitňanská

Trailer dokumentárneho filmu Veroniky Homolovej Tóthovej o vyvražďovaní ľudí so zdravotným postihnutím nacistickým režimom a spomínanej ceste mladých Slovákov so zdravotným postihnutím do Osvienčinu si vyslúžil od prítomných poslancov, zástupcov komisie a organizácií osôb so zdravotným postihnutím obrovský potlesk," píše Žitňanská.

Podľa jej slov všetci prítomní vyjadrili nielen podporu tomuto projektu, ale dohodli sa aj na ďalších spoločných krokoch, aby ľudia lepšie vedeli čeliť narastajúcemu radikalizmu a násiliu na osobách so zdravotným postihnutím. "A to nielen fyzickému ale aj slovnému. Lebo žiaľ aj v dnešných dňoch sme čoraz častejšie svedkami výrokov o "nadbytočnosti" ľudí so zdravotným postihnutím.

História triedenia ľudí na hodných a nehodných žitia, či tých menejcenných sa už nikdy nesmie zopakovať. A je našou povinnosťou nemlčať," píše europoslankyňa.