Václav Mika poslal kotlebovcom list

Václav Mika poslal kotlebovcom list Foto: RTVS

Predstavitelia strany Mariána Kotlebu by veľmi radi šírili svoju demagógiu, rasizmus a nacistickú rétoriku aj naživo cez reláciu O 5 minút 12. No taký priestor, aký by si predstavovali, v RTVS nemajú.


V marci strana Mariána Kotlebu poslala generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi sťažnosť na nevyváženosť vysielania RTVS. ĽSNS napísala, že RTVS im neposkytuje „žiaden priestor na komentáre k súčasnému dianiu a rovnako neposkytuje ani priestor k prezentovaniu pozitívnych výsledkov našej práce." ĽSNS zrátala, že za posledný rok nebol do relácie „O 5 minút 12" pozvaný ani jeden jej zástupca. Hneď po liste RTVS síce pozvala zástupcu ich strany do O 5 minút 12, no ako povedala PR manažérka RTVS, nie kvôli sťažnosti, ale kvôli už dlhšie plánovanému špeciálnemu vydaniu relácie k hodnoteniu roka od parlamentných volieb, kde pozvala RTVS všetkých zástupcov parlamentných strán.

Pred pár dňami Mika kotlebovcom odpovedal. „RTVS je zo zákona pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov nezávislá. Vylučuje sa zásah politických, ekonomických, spoločenských a iných lobistických skupín do prírpav a vysielania," píše Mika v liste, ktorý má Omédiách.com k dispozícii.

O tom, aké témy, hostí a akú dramaturgiu zvolia sa rozhoduje RTVS sama na základe profesionálnych novinárskych a etických štandardov, Štatútu a ďalších interných noriem, píše.

„Neoddeliteľnou súčasťou fungovania RTVS je aj skutočnosť, že vo vzťahu k rasovým, národnostným, etnickým, náboženským, sexuálnym, vekovým a ostatným sociálnym skupinám vychádza zo zásad otvorenosti a tolerancie, zdržiava sa šírenia akejkoľvek neznášanlivosti medzi ľuďmi a skupinami s odlišným postavením a orientáciou," napísal v liste Mika.

Relácia O 5 minút 12, do ktorej by Kotlebovci veľmi radi pravidelne chodili, sa vysiela naživo. Verejné vystúpenia predstaviteľov ĽSNS sú postavené na popieraní spomínaných zásad. RTVS by tak pri živom vysielaní nemohla ich vystúpenia, ako bolo napríklad vystúpenie Mariána Mazureka v parlamente, či jeho rasistický krik pred stanicou v Bratislave, zastaviť.

ĽSNS označila odpoveď za alibistickú. „Verejnoprávna RTVS jednoducho nechce poskytovať predstaviteľom ĽS Naše Slovensko priestor, aby sa mohli systematicky a priebežne vyjadrovať k jednotlivým spoločenským témam," píšu kotlebovci.

Video: Mazurek počas útoku na arabskú rodinu (od 13:55) zdroj: RafaVideoart