V Rusku chcú sfilmovať legendárnu Solženicynovu knihu

V Rusku chcú sfilmovať legendárnu Solženicynovu knihu

"Som presvedčená, že film musí byť natočený v Rusku, s ruským chápaním tragédie, ktorou táto krajina prešla," povedala Solženicynova dcéra agentúre Interfax.

 

 

Ruský režisér Gleb Panfilov, držiteľ Zlatého medveďa z festivalu v Berlíne v roku 1987, chce vo svojich 82 rokoch sfilmovať slávnu novelu ruského spisovateľa a sovietskeho disidenta Alexandra Solženicyna Jeden deň Ivana Denisoviča. Oznámila to v Moskve Solženicynova vdova Natália.

Natáčanie má začať čo najskôr a film by mal byť hotový do konca budúceho roka, kedy od spisovateľovho narodenia uplynie sto rokov.

Novela Jeden deň Ivana Denisoviča je popisom jedného dňa v sovietskom pracovnom trestnom tábore (gulagu) v 50. rokoch minulého storočia. Solženicyn knihu napísal v roku 1959. Autor Alexander Soženicyn (1918-2008) sa preslávil najmä svojím dielom Súostrovie Gulag, za ktoré dostal Nobelovu cenu za literatúru.

V roku 1974 bol Solženicyn za kritiku sovietskeho zriadenie násilím vypovedaný z vlasti a žil v USA. Do Ruska sa vrátil o dvadsať rokov neskôr.