Zomrel bývalý riaditeľ Slovenskej televízie

Zomrel bývalý riaditeľ Slovenskej televízie Foto: RTVS

Dnes v noci vo veku 82 rokov zomrel bývalý riaditeľ Slovenskej televízie Ivan Stadtrucker.

 

 

Archív: I. S. Bývalý riaditeľ Slovenskej televízie zomrel po vážnej chorobe. Informáciu pre Omédiách.com potvrdila jeho dcéra. Informáciu priniesol aj Peter Malec (tiež bývalý šéf STV.)

Do funkcie ústredného riaditeľa Slovenskej televízie bol Stadtrucker vymenovaný v roku 1994. Po parlamentných voľbách ešte koncom toho istého roka ho z tejto funkcie odvolali.

Scenárista a dramaturg sa narodil 22. januára 1935 v Krupine. Vyštudoval odbor rozhlasovej, filmovej a televíznej techniky na pražskej vysokej škole České vysoké učení technické.

Po skončení školy pracoval v Československej televízii v Štúdiu v Bratislave, po dvoch rokoch sa stal vedúcim zvukovej výroby. Vybudoval a viedol Zvukové pracovisko Čs. televízie v Bratislave. Jeho súčasťou bolo aj Štúdio elektronickej hudby, jedno z prvých v strednej Európe. V roku 1970 sa stal redaktorom vo filmovom vysielaní.
V roku 1975 začal pôsobiť v Hlavnej redakcii literárno-dramatického vysielania ČST vo funkcii dramaturga celovečerných inscenácií, v roku 1990 sa stal vedúcim vysielania filmov z anglosaskej oblasti. V rokoch 1990 až 1992 bol námestníkom niekdajšej televízia TA3.

Venoval sa zároveň pedagogickej práci na VŠMU, kde prednášal už od roku 1972.

Ivan Stadtrucker bol v minulosti dekanom Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a neskôr pôsobil tiež ako dekan na Fakulte dramatických umení Akadémie umení (AU) v Banskej Bystrici. Viedol Katedru filmovej dramaturgie a scenáristiky na AU.

Bol autorov viacerých kníh a scenárov.

V roku 2015 mu vyšla kniha Dejiny Slovenskej televízie, kde popísal fingovanie televízie v rokoch 1956 až 1989. Kniha je o začiatkoch vysielania, o rôznych druhoch programov od spravodajských a športových, cez hudobné, detské až po vzdelávacie a dokumentárne programy v rôznych obdobiach.

V roku 2016 získal cenu TREBBIA 2016 za celoživotné dielo. Odovzdali mu ju, už ťažko chorému v Španielskej sale Pražského hradu. Dokončil tesne pred smrťou autobiografické dielo ESTEVÉ láska moja - spomienky na celoživotnú prácu v televízii - rukopis nezískal grant a čaká na vydavateľa.

Pohreb bude 2.6.2017 o 13:00 na Ružinovskom cintoríne v Bratislave.