Dírer: Spravodajstvo by mohlo byť objektívnejšie, inovatívnejšie a sledovanejšie

 Dírer: Spravodajstvo by mohlo byť objektívnejšie, inovatívnejšie a sledovanejšie Reprofoto TV NRSR

Do výberového konania sa prihlásil aj bývalý redaktor a moderátor Richard Dírer.

„Projekt predpokladá vytvorenie RTVS pre každého. Cieľom je ponechať existujúcu formu súčasného vysielania RTVS a zároveň ho doplniť o spojenie s digitálnym svetom aj vo forme online vysielania," píše v úvode svojho projektu Dírer.

Vo svojom projekte upozornil na to, že médiá sa menia a nielen mladá ale aj stredná generácia je už vo vnímaní mediálnych informácií iná. Štatistiky hovoria, že mladí diváci sú online 4 hodiny denne. Štatistiky hovoria aj to, že veľká časť ľudí popri sledovaní klasických médií sleduje ďalšie online platformy, upozornil Dírer, ktorý vo svojom projekte kladie dôraz práve na vybudovanie online vysielania a prepojenia ho s existujúcim spôsobom vysielania.

RTVS by sa podľa neho mala stať lídrom v online vysielaní. „Neznamená to, že by sme mali zrušiť klasické vysielanie. Som za zachovanie klasického vysielania – Jednotky aj Dvojky a súčasných okruhov Slovenského rozhlasu. No mal by sa využiť aj online priestor, ktorý v súčasnosti RTVS nevyužíva a cez ktorý vieme získať nových ľudí a vieme získať aj kontrolu nad obsahom, ktorý prijíma mladá generácia," povedal Dírer, podľa ktorého je to dôležité hlavne v dobe šírenia hoaxov a dezinformácií.

Dírer povedal aj to, že síce RTVS zažíva historicky najlepšie obdobie, no upozornil aj na to, že RTVS získala počas posledných 5 rokov okrem zmluvy so štátom aj ďalších 140 miliónov eur na dodatkoch. „Nekritizujem to, ale považujem za dôležité to povedať, že okrem príjmov z koncesionárskych poplatkov a zmluvy so štátom, mala RTVS aj tieto peniaze." Vie si predstaviť rozvoj RTVS ak bude mať aj naďalej takéto zdroje.

 

Hlavné body projektu:

- vybudovanie spravodajského webu
- nový informačný portál RTVS
- tretí online kanál (spravodajsko-športové zameranie) – LIVE & on demand
- zachovanie a skvalitnenie klasického vysielania
- prepojenie so sociálnymi sieťami a digitálnymi platformami
- posilnenie informačnej identity
- viac regiónov
- posilnenie prezentácie národnostných menšín
- seriál reflektujúci aktuálne dianie
- zvýšenie podielu vedomostných relácií
- interaktívne diskusie & vzdelávacie programy
- kvalitné filmy & európska produkcia
- dokumenty & edukačné programy
- riešenie problémov v spoločnosti cez verejnoprávne médium
- podpora občianskej spoločnosti
- priestor pre každú generáciu
- posilnenie značky RTVS
- kombinácia koncesií a transferov zo štátneho rozpočtu

Richard Dírer (41) začínal v slovenskej redakcii Deutsche Welle v roku 1996 v Nemeckz, kde zároveň študoval na Rýnskej univerzite Friedricha-Wilhelma politické vedy, romanistiku a nederlandistiku.
Od roku 1997 pravidelne prispieval do vysielania rádia Twist ako korešpondent z Nemecka. V roku 1999 sa spolupráca rozšírila a Dírer sa stal moderátorom spravodajstva rádia Twist. Po návrate na Slovensko v roku 2001 sa stal redaktorom a moderátorom Žurnálu rádia Twist.
V roku 2003 nastúpil do do redakcie spravodajstva STV.
Od mája 2006 pracoval televízii TA3, kde moderoval diskusnú politickú reláciu V politike.
Od mája 2008 bol zároveň šéfredaktorom spravodajstva a publicistiky televízie TA3, od roku 2009 aj riaditeľom spravodajstva a publicistiky. Po nezhodách s vtedajším generálnym riaditeľom TA3 Michalom Gučíkom z TA3 koncom marca 2011 odišiel. V rokoch 2011-2012 moderoval v STV reláciu Zoči - Voči a neskôr s reláciu Doslova. Pracoval aj pre agentúru SARIO.

Štyri roky (2012 - 2015) viedol rádio Best FM a moderoval reláciu "Dialógy s Richardom Dírerom". Podieľal sa na volebnej kampani kandidáta Iva Nesrovnala na post primátora Bratislavy, v roku 2016 pracoval v Kancelárii primátora hl. mesta Bratislava ako poradca primátora

Od januára 2017 je riaditeľom Centra komunikácie a podpory v Kancelárii prezidenta finančnej správy na Finančné riaditeľstvo SR na pozíciu riaditeľa.