RTVS spúšťa špeciálny archív s rozprávkami, ukáže nový večerníček a súťaž o letné tábory

RTVS spúšťa špeciálny archív s rozprávkami, ukáže nový večerníček a súťaž o letné tábory Zdroj: RTVS

RTVS pripravila na Deň detí špeciálne vysielanie.

Počas 1. júna RTVS prinesie špeciálne uvedenie pilotnej epizódy pripravovaného večerníkového seriálu RTVS Tresky plesky.

Aj tento rok sú všetky detské programy na Dvojke počas Medzinárodného dňa detí (MDD) vysielané so skrytými titulkami pre nepočujúcich a hlasovým komentovaním pre malých divákov so zrakovým postihnutím.

Vysielanie pre deti na Dvojke počas MDD

6:30 – 7:40 Ranné Veľké detské predstavenie s rozprávkami Čo rozprávala teta Srna, Päť prštekov na ruke, Máša a medveď II, Zabudnuté hračky, Dobrodružstvá myšiek, O deťoch a zvieratkách, Mať tak o koliesko viac!
7:45 Zázračný miniateliér
7:50 Trpaslíci
10:00 – 10:45 Čarovala ryba, aby bola chyba...
11.10 – 11:40 Trpaslíci s Františkom Kovárom, Dianou Mórovou, Ján Dobríkom, Mirkou Partlovou, Braňom Bystrianskym, Dominikom Kavaschovou a Matejom Landlom
18:30 Tresky plesky (pilotná epizóda nového večerníkového seriálu RTVS)
18:35 Včielka Maja - Najkrajšie dobrodružstvá

Nový archív rozhlasových hier

Od 1. júna je dostupný špeciálny webový archív http://archivextra.rtvs.sk, na ktorom najmenší poslucháči nájdu rozhlasové rozprávkové hry. Ako prvé sa v ňom objavia tituly Bratia Grimmovci/D. Hevier: Snehulienka, P. Dobšinský/ N. Uličná: Zlatovláska, J. Kamenistý: O dvojhlavom drakovi, R. Bachratý: Klára a roboti a rozprávková hra S. Czambel/D. Garguláková: Princezná v ježovej koži.

Následne do Archívu EXTRA budú pribúdať všetky premiérové rozhlasové hry, rozprávky, fíčre či rozhlasové seriály z dielne RTVS.

Slovenský rozhlas

Na Medzinárodný deň detí Rádio Slovensko štartuje 15 dňovú hru o poukazy do detského letného tábora. Poslucháči si vo vysielaní vypočujú krátku zvukovú ukážku rozhlasovej rozprávky, ich úlohou bude uhádnuť, komu rozprávkový hlas patrí. Moderátori Rádia Slovensko súťažné otázky pravidelne vyhlásia v rannom vysielaní o 8:30 počas pracovných dní.
„Vo vysielaní Rádia Regina Západ na deň detí predstavíme projekt pre predškolákov v Prievidzi a stretneme sa s deťmi zo základnej školy na Vihorlatskej ulici v Bratislave. Rádio Regina Stred pripravuje do vysielania tému Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, v ktorej bude hľadať recept na výchovu, vďaka archívnym materiálom sa pozrieme sa aj na to, čo v súčasnosti robia bývalí detskí moderátori v rozhlasovej družiny. Následne všetky okruhy Rádia Regina o 19:00 odvysielajú rozprávkovú hru," píše v tlačovej správe RTVS.

Aj vysielanie Rádia Devín bude o deťoch a pre deti. O 6:30 sa začína Ranné ladenie s hosťami Vladimírom Sidimákom, Ivanom Sogelom a Zdeňkom Jeřábkom, ktorí sa venujú hlavne detskej hudobnej, divadelnej a rozprávkovej tvorbe. O 9:30 Devín odvysiela Povesť o zádielskom mlyne v podaní Hany Makovickej, následne sa malí poslucháči budú môcť započúvať do príbehov Rozprávkára a Rozprávnice z pera spisovateľa Petra Glocka.
Presne na poludnie v Devíne zaznejú Uspávanky v podaní Jozefa Luptáka, Borisa Lenka, Branislava Dugoviča a Marcela Comendanta, popoludní bude v rámci relácie Ars rádio nasledovať rozhovor s Elenu Elekovou, lekárkou a autorkou knihy o deťoch a rodine Môj brat nemá brata. Deťom bude venované aj vydanie relácie Ars musica o 15:00, odznie v nej záznam koncertu Superar Slovakia, na ktorom vystúpili talentované deti z Detvy, Plaveckého Štvrtku a iných slovenských miest.