Skylink dostal pokutu 100 tisíc eur

Skylink dostal pokutu 100 tisíc eur Foto. Skylink

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) zistil počas kontroly viacero pochybení. 

 

 

RÚ uložil spoločnosti M7 Group SA, ktorá prevádzkuje službu Skylink, za viacero správnych deliktov pokutu vo výške 100 tisíc eur. Spoločnosť M7 sa voči pokute odvolala.

Predseda RÚ Vladimír Kešjar považuje rozhodnutie RÚ za vecne správne a zákonné a preto odvolanie zamietol. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť a M7 pokutu zaplatila, informuje RÚ v tlačovej správe.

RÚ vykonal rozsiahlu kontrolu plnenia povinností spoločnosťou M7. „Jedným z dôvodov uloženia pokuty bola skutočnosť, že M7 si nesplnila zákonnú povinnosť informovať účastníkov o ich práve odstúpiť od zmluvy o poskytovaní verejných služieb bez sankcií, ak neakceptujú podstatnú zmenu zmluvných podmienok – zmenu výšky servisného poplatku. Podobne, M7 neposkytovala účastníkom žiadne faktúry za poskytnuté služby v elektronickej forme, ani v papierovej forme," píše RÚ.

Ďalšou kontrolovanou oblasťou bolo posúdenie súladu Všeobecných obchodných podmienok, prípadne obsahu webového sídla s predpísanými požiadavkami. „V tejto súvislosti boli zistené čiastkové nedostatky - napríklad v reklamačnom poriadku. RÚ tiež identifikoval, že v čase od júna 2014 do septembra 2015 neboli na webovom sídle M7 zverejnené mechanizmy na urovnanie sporov, ako ani niektoré predpísané informácie pre účastníkov so zdravotným postihnutím o podrobnostiach produktov a služieb, ktoré sú im určené," píše RÚ.

Aktualizácia o stanovisko Jaromíra Glisníka, člena predstavenstva skupiny M7 Group:

"S pokutou RÚ nesúhlasíme a pripravujeme odvolanie na správny súd. Po prvé, výšku pokuty považujeme za neprimerane vysokú. Po druhé, niektoré požiadavky RÚ považujeme za neoprávnené a odporujúce európskemu právu," povedal Glisník pre Omédiách.com. Pričom doplnil, že spoločnosť dostala na Slovensku pokutu len v tomto prípade. "Jediná uložená pokuta v Českej republike sa týkala „neoznámenia výkonu komunikačnej činnosti Českému telekomunikačnému úradu". Pôvodných vyše 20 miliónov Kč bolo posledným stupňom ČTÚ znížených na 9,5 miliónov Kč, padlo právoplatné rozhodnutie, pokutu sme uhradili. Toto rozhodnutie sme žalovali na Mestskom súde v Prahe a našej žalobe nebolo vyhovené. Odvolali sme se k najvyššiemu správnemu súdu," povedal Glisník.