V Mlynskej doline sa natáča film s hviezdnym obsadením Pomaľované vtáča

Foto: Anton Faraonov pre PubRes Foto: Anton Faraonov pre PubRes

Pod taktovkou režiséra Václava Marhoula sa v štúdiu MD4 v Mlynskej doline nakrúcajú dôležité scény z pripravovaného koprodukčného filmu Pomaľované vtáča.

 

 

Predlohou je román Jerzyho Kosińského Pomaľované vtáča. Hlavnú úlohu stvárni deväťročný Petr Kotlár z Českého Krumlova. Ponuku hrať vo filme už prijali Stellan Skarsgård (Prelomiť vlny, Dobrý Will Hunting, Piráti z Karibiku, Mamma Mia!) a Udo Kier (Epidemic, Armageddon, Blade, Virus 1.0), ktorý momentálne v Mlynskej doline aj nakrúca. Svoj záujem podieľať sa na filme potvrdil aj americký herec Harvey Keitel.

Dramatický príbeh je o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej.

Roman Pomaľované vtáča hneď po svojom prvom vydaní v roku 1965, získal svetový ohlas a mnoho literárnych cien ale aj kontroverzné reakcie.

Foto: Anton Faraonov pre PubRes

Režisér, scenárista a producent Václav Marhoul pripravoval film niekoľko rokov. „Román ma hlboko zasiahol a po dokončení svojho predchádzajúceho filmu Tobruk v roku 2008 som sa rozhodol, že spravím všetko pre to, aby som k predlohe získal filmové práva. Napokon sa mi to podarilo," povedal pre RTVS Marhoul.

O Marhoulovom zámere sfilmovať slávnu knihu vedel dlho iba právnik, ktorý s držiteľmi práv rokoval. Prvá oficiálna informácia bola zverejnená až vo chvíli,keď sa mu po mnohých peripetiách podarilo v roku 2010 licenciu podpísať. Nasledovalo trojročné obdobie písania postupne sedemnástich verzií scenára v spolupráci s ôsmimi dramaturgmi. „Boli chvíle, kedy ma prepadol pocit, že to nedokážem, že som si naložil viac ako unesiem," priznal sa Marhoul. V roku 2013 získal za scenár zvláštne uznanie poroty v scenáristickej súťaži ScripTeast na festivale v Cannes. V rámci príprav filmu, ktorá nasledovala, precestoval Marhoul približne osem tisíc kilometrov po Poľsku, Ukrajine, Česku a Slovensku s cieľom nájsť vhodné lokácie.

Foto: Anton Faraonov pre PubRes

Rozpočet filmu je prbližne 5,8 milióna eur. Tvrocov čaká 105 nakrúcacích dní. Film sa natáča čiernobielo, vo formáte Cinemascope a na 35 mm negatív.

Slovenským producentom filmu je PubRes (napr. Učiteľka, Vlna vs. breh), koproducentom filmu je RTVS. Výrobu filmu zastrešuje česká spoločnosť Silver Screen, českými korpoducentmi sú Česká televízia, Eduard Kučera, Vladimír Mařík a Karel Kraus (Certicon), ukrajinským koproducentom Directory Films, poľským Film Produkcja.

„Okrem skutočnosti, že príbeh svojou povahou vyžaduje silné herecké osobnosti, na ktorých sú postavené „epizódy", ktorými hlavný detský hrdina prechádza, je zámerom spraviť „až na dreň drsný" ale divácky príťažlivý film. Zámerom tvorcov je, aby ho videlo čo najväčšie množstvo divákov, pretože - žiaľ - látka je aktuálnejšia, akoby sme si želali," hovorí slovenská producentka filmu Zuzana Mistríková.
Scenárista, producent a režisér Marhoul stojí za filmami Mazaný Filip (2003) a Tobruk (2008), ktoré získali celý viacero domácich i medzinárodných ocenení vrátane Českých levov. Produkčne sa podieľal na filmoch Pražská pětka (1989) a Kouř (1990), ako producent na filme Postel (1998).